Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Медичне обслуговування переселенців коштує області 112 млн грн

Медичне обслуговування переселенців коштує області 112 млн грн

Про необхідність додаткового фінансування сфери охорони здоров'я регіону з держбюджету заступник голови ХОДА Михайло Черняк розповів під час Всеукраїнської селекторної наради.

Заступник голови облдержадміністрації зазначив, що при формуванні бюджету охорони здоров'я на 2015 рік Міністерство фінансів робило розрахунки, виходячи з постійного населення Харківської області. Але на сьогоднішній день в області офіційно зареєстровано 187 000 внутрішньо переміщених осіб, за неофіційними даними їх близько 300 000. З них 80 000 звернулися за медичною допомогою до закладів Харківщини.

«Серед них і важкі хворі, що потребують кардіохірургічних операцій, і пацієнти з відкритими формами туберкульозу, і онкохворі, з яких 3600 осіб потребують хіміотерапії. Серед хворих на СНІД 200 осіб, що потребують спеціальної дорогої терапії. Цей список можна продовжувати, - розповів Михайло Черняк. - На лікування цих людей ми тратимо гроші обласного та місцевих бюджетів. Тому всі місцеві бюджети на сьогоднішній момент у напруженій ситуації через багатомільйонні незаплановані витрати».

За підрахунками Департаменту охорони здоров'я ХОДА, держава повинна виділити регіону на медичне обслуговування переселенців 112 млн грн. Але на сьогоднішній день область нічого не отримала.

Крім того, 15 млн грн Харківській області потрібно на бензин для служби швидкої допомоги. «Сьогодні бригади санавіації виїжджають до зони АТО та на підконтрольні прифронтові території по 5-6 разів на добу. І вдень, і вночі до лікарень Харківської області надходять поранені, хворі, породіллі. Витрата палива колосально збільшена - мінімум в півтора рази від запланованого», - повідомив Михайло Черняк.

За його інформацією, до кінця тижня в ХОДА підготують всі необхідні документи з розрахунками по фінансуванню медобслуговування переселенців і направлять їх до профільних міністерств. Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі зазначив, що Харківська область, як прифронтова, має право розраховувати на субвенцію з державного бюджету.

Також Михайло Черняк озвучив потреби Харківської області в препаратах для гемодіалізу: до кінця року на ці цілі необхідно виділити 12 млн грн. «Три тижні тому нам вдалося отримати 16 млн грн, сьогодні ситуація стабілізована, але до кінця року препаратів не вистачить», - зазначив заступник голови ХОДА.

За його словами, через затримку з централізованими поставками ліків і вакцин деякі препарати для Харківської області закуповують за кошти місцевих бюджетів.

«На сьогоднішній день у нас ще є запаси медикаментів для терапії хворих на туберкульоз і СНІД. Складна ситуація з вакцинами, у тому числі від поліомієліту - їх ми розраховуємо отримати наприкінці тижня. За власні кошти ми закупили 14 доз вакцини проти сказу і кілька доз - від ботулізму», - повідомив Михайло Черняк.