Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області виявляють торговців, що продають алкоголь та тютюн неповнолітнім

В Харківській області виявляють торговців, що продають алкоголь та тютюн неповнолітнім

До Всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції «Відповідальність починається з мене» пропонують долучитися всім небайдужим.

На порядність продавців як у великих супермаркетах, так і в маленьких торгових точках (МАФах) провіряють правоохоронці, громадські активісти та фахівці облдержадміністрації.

«Неповнолітнім проводиться контрольна закупка акцизного товару, після чого, в разі продажу дитині алкогольної чи тютюнової продукції, міліціонери порушують проти власників торгової точки та продавців адміністративне провадження. Через порушення закону торговців можуть позбавити ліцензії на продаж підакцизної продукції», - пояснила заступник директора Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА – начальник управління з молодіжної політики та організації оздоровлення дітей Лариса Козлова.

За її інформацією, з початком навчального року подібні акції проходитимуть в Харкові та області постійно. Так, остання акція на минулому тижні проходила в Червонозаводському районі Харкова.

«Тільки за дві години рейду в одній торговій точці, яка знаходиться недалеко від двох освітніх закладів, наші фахівці разом з журналістами зафіксували випадок продажу 16-річній дівчині слабоалкогольного напою», - розповіла Лариса Козлова.

Усього ж у результаті спільної роботи учасників акції, за даними ГУМВС України в Харківській області, упродовж 2015 року за продаж дітям алкогольних напоїв та тютюнових виробів (ст.156 КупАП) складено 92 протоколи про адміністративну відповідальність. У 45 випадках встановлених порушень направлені подання щодо закриття торгівельних об’єктів, з яких 23 розглянуті з позитивним результатом, у тому числі скасовано 7 ліцензій на право заняття таким видом діяльності. За матеріалами, зібраними працівниками кримінальної міліції у справах дітей, накладено фінансових санкцій на власників торгових об’єктів на загальну суму 146 тис. 200 грн.

Заступник директора Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА Лариса Козлова закликала долучитися до акції всіх небайдужих. Вона нагадала, що фахівці та громадські активісти розповсюджують в магазинах, супермаркетах та інших торгових точках стікери з номерами «телефонів довіри», куди можна звертатися, якщо ви стали свідком продажу спиртних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім: 066-956-76-80 та 067-166-72-66.

Довідка. Всеукраїнська інформаційно-просвітницька акція «Відповідальність починається з мене» проводиться щорічно з метою пропаганди та утвердження здорового способу життя у молодіжному середовищі. Для активізації зусиль з впровадження акції в Харківській області створено спеціальну робочу групу. До її складу увійшли представники  управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області, департаментів охорони здоров’я та науки і освіти ХОДА, управління ДАІ та відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України в Харківській області та представники громадських організацій.