Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Албанія зацікавлена в поставках зернових з України. Марк Беккер

Албанія зацікавлена в поставках зернових з України. Марк Беккер

4 вересня відбулася зустріч заступника голови ХОДА з міністром сільського господарства, розвитку сільських районів і адміністрації водних ресурсів Республіки Албанія.

На зустрічі Марка Беккера і Едмонда Панаріті, що пройшла в рамках VII Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи», також була присутня заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Владислава Рутицька.

«Приїзд міністра сільського господарства, розвитку сільських районів і адміністрації водних ресурсів Республіки Албанія для нас знаковий. У Албанії налагоджені відкриті зв'язки з європейськими країнами, крім того, вся їх продукція сертифікована. Налагодивши відносини з ними, ми зможемо поставляти українську продукцію з їх сертифікатами до країн ЄС. Варто відзначити, що у Албанії також вирішені всі питання, пов'язані зі зняттям митного контролю, що полегшує проходження товарів на європейські ринки», - розповів Марк Беккер.

Він зазначив, що Албанія зацікавлена в поставках зернових, зернобобових та олійних культур з України. До минулого року цю продукцію держава закуповувала в Російській Федерації.

«Після того, як Албанія жорстко підкреслила своє ставлення до Російської Федерації, як до держави-агресора, що має найгірші взаємини з Україною, поставки з Росії у них практично відсутні. Тепер вони зацікавлені в поставках з України, зокрема, з Харківської області», - додав заступник голови ХОДА.

Міністр сільського господарства, розвитку сільських районів і адміністрації водних ресурсів Республіки Албанія Едмонд Панаріті відзначив необхідність підписання договору про визнання фітосанітарних сертифікатів між Україною та Албанією, що, на його думку, полегшить надходження продукції та надасть можливість розширити співпрацю.

«Порти Албанії можуть бути прекрасним базисом не тільки для того, щоб поставляти зернову продукцію до нашої країни з України, але також для її поставок у подальшому на ринки Європи через Балкани», - зазначив Едмонд Панаріті.

За його словами, Албанія також готова імпортувати в Україну рибні продукти.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Владислава Рутицька зазначила, що в Албанії та Україні є величезний потенціал для співробітництва. За її словами, за останні 6 місяців Україна експортувала сільськогосподарської продукції по всьому світу на 7 мільярдів доларів, з них до Албанії - на 4 мільйони.

Більше фото