Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські ВНЗ можуть розраховувати на всебічну підтримку облдержадміністрації. Юлія Світлична

Харківські ВНЗ можуть розраховувати на всебічну підтримку облдержадміністрації. Юлія Світлична

Про це заступник голови ХОДА заявила в ході пленарного засідання обласної серпневої педагогічної конференції, яке пройшло 26 серпня в ХНУ ім. В.Н. Каразіна.

«Вищі навчальні заклади Харківщини в особі обласної адміністрації мають надійного союзника. Сьогодні ми реалізуємо багато спільних проектів. У числі завдань, які стоять на порядку денному, - оновлення соціально-побутової студентської інфраструктури. Ми є студентською столицею України, входимо до числа найбільших студентських столиць у масштабах Європи. На здобуття освіти у ВНЗ Харківщини є стабільний платоспроможний попит, проте з кожним роком все виразніше стає питання, що за студентів потрібно боротися. Тому оновлення гуртожитків, створення мережі студентських хостелів, благоустрій та забезпечення безпеки студентських містечок - це наша перспектива на найближчі кілька років», - підкреслила Юлія Світлична.

Вона також зазначила, що в зоні особливої уваги керівництва області знаходиться практична реалізація наукового потенціалу Харківщини, залучення бюджетних та позабюджетних коштів у науково-дослідницький та освітній процеси.

«Насамперед, йдеться про дослідницькі гранти, засоби міжнародних фінансових організацій, венчурних фондів, великих міжнародних науково-освітніх програм. Щоб вивести цю роботу на якісний рівень, обладміністрація виступила з ініціативою об'єднання університетів Харківщини в консорціум. Така ініціатива підтримана Радою ректорів Харківської області й уже на сьогоднішній день реалізується», - зазначила Юлія Світлична.

Вона уточнила, що створення консорціуму допоможе комплексно просувати інтереси вишів регіону на міжнародному рівні за підтримки ХОДА.

«Ідея створення університетського консорціуму була підказана Ігорем Львовичем Райніним. Ми спочатку поставились до неї обережно, але потім зрозуміли, що вона є дуже плідною, - уточнив голова Ради ректорів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації Віль Бакіров. - Ми вийшли на такий рівень роботи, що нам потрібний принципово новий рівень взаємодії, тому що проблем, які  сьогодні накопичились у вищій школі, дуже багато. Ми вже визначили 8 серйозних проектів, на яких ми будемо зупинятися, багато з них потребують взаємодії із загальноосвітньою школою та професійною освітою».

Юлія Світлична також повідомила, що широкі перспективи для розвитку міжнародного співробітництва харківським вищим навчальним закладам відкриє офіс Харківської області у Вашингтоні, який почне роботу вже у вересні.

«Розвиток прямих контактів з університетами і технологічними радами Штатів, розвиток двосторонньої академічної мобільності, - це питання, яке формує «дорожню карту» нашої співпраці вже сьогодні. Ми розглядаємо вузівський комплекс, як самостійний, потужний, перспективний сектор економіки регіону, який забезпечує конкурентоспроможність області на роки вперед», - акцентувала заступник керівника ХОДА.

Більше фото