Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Домовленості про створення регіонального фонду зерна узгодять протягом тижня. Ігор Райнін

Домовленості про створення регіонального фонду зерна узгодять протягом тижня. Ігор Райнін

Основним завданням регіонального фонду стане стабілізація цін на борошно, а відповідно - і на хліб соціальних сортів, пояснив голова Харківської облдержадміністрації.

 

 

 

 

 

 

 

Концепцію регіонального контракту між Харківською облдержадміністрацією, виробниками зерна та пекарями вже розроблено, і в даний момент вона знаходиться на розгляді у голови ХОДА.
«Аграрний фонд зараз не виконує функції стабілізуючого фактора, так як став комерційним Публічним акціонерним товариством. Його головна мета на сьогодні - це отримання прибутку. Тому ми самі повинні думати про те, що і як будемо робити після збирання пшениці», - пояснив Ігор Райнін.

Сенс концепції в тому, що ХОДА залучатиме певні недержавні кошти для створення регіонального фонду. Всього області необхідно на рік близько 61,5 тисячі тонн зерна, в тому числі 31,3 тисячі тонн для формування запасу борошна, яке піде на виробництво хліба простих рецептур.

Формувати запас зерна будуть сільгосптоваровиробники регіонів.

Таким чином створюється потрійний зв'язок: Харківська облдержадміністрація виступає як організатор процесу, сільгосптоваровиробники - як постачальники сировини (наприклад Новопокровський комбінат - переробник, який готуватиме борошно), а хлібозаводи цю сировину (борошно) будуть викуповувати.

Скільки коштуватиме борошно з регіонального фонду, поки не прогнозують. Все буде залежати від цін на зерно нового врожаю. Закуповувати зерно будуть за ринковою вартістю на момент придбання. Основне завдання - стабілізувати ціну до кінця маркетингового року.

«За нашими оперативними даними, на сьогоднішній день складається вартість зерна близько 3,2 тисячі гривень за тонну. Це на 1,2 тисячі гривень більше, ніж було минулого року під час початку збиральної кампанії. Взимку ціна зерна минулого року була вже 4,5 - 5 тисяч гривень за тонну, а борошно вищого гатунку доходило до 8 тисяч гривень. Зрозуміло, що це були спекулятивні ціни, які сформувалися через те, що Аграрний фонд вчасно не зробив інтервенцію», - пояснив голова облдержадміністрації.

Ігор Райнін повідомив, що питання формування регіонального фонду повинно бути узгоджено протягом найближчого тижня. За підсумками домовленостей їх учасники підпишуть меморандум.