Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Історичному музеї відкриється виставка «АТО і Харківщина»

В Історичному музеї відкриється виставка «АТО і Харківщина»

Сьогодні, 16 червня о 12:00 у Харківському історичному музеї (вул. Університетська, 5) відбудеться відкриття виставки, присвяченої антитерористичній операції на сході України. Увазі відвідувачів будуть представлені унікальні предмети з місць запеклих боїв бійців Збройних Сил України, Національної гвардії із незаконними військовими формуваннями на Донбасі. Зокрема, корпуси від реактивних снарядів системи «Град» та мін, гільзи від снаряду САУ «Гвоздика», гільзи від патронів зенітної установки ЗУ-23-2, крупнокаліберних кулеметів, автоматів АКМ та АК74, пістолета Макарова.

Виставка має на меті дати чітке розуміння відвідувачам, з яких подій почалася АТО, які створені правові підстави для її проведення, які військові формування, в тому числі сформовані в Харківській області, захищають Україну від терористів. Основна увага приділяється саме військовим-землякам, які зараз перебувають на передовій. Серед них - випускники історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, які стали бійцями добровольчого полку «Азов» Національної гвардії України - командир полку Андрій Білецький, його заступники Олег Однороженко та Вадим Троян – випускник Харківського національного університету внутрішніх справ, зазначають організатори.

Мета виставки також - вшанувати пам`ять загиблих бійців батальйону «Донбас» Національної гвардії  – Едуарда Ушакова, Кадира Магомедова та ще десятків героїв-земляків із різних підрозділів, які брали участь в АТО.

Про значний процес єднання і зближення між різними регіонами України свідчать предмети, що належали бійцю штурмового батальйону імені Сергія Кульчицького Нацгвардії України Віктору Пилипчуку, уродженцю АР Крим.

На виставці також представлені предмети, які потрапили до музею завдяки харківським волонтерам. Зараз існують десятки благодійних фондів і волонтерських груп, допомога яких бійцям на передовій, пораненим у військових шпиталях, переселенцям із зони АТО важко переоцінити. Через ці предмети яскраво проявляється ідея, що попри всі негаразди, народ здатний гуртуватися, жертвувати собою заради високої мети - вистояти у боротьбі за право жити і самовизначатися на своїй рідній землі.