Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична презентувала концепцію регіонального реформування сфери освіти і науки

Юлія Світлична презентувала концепцію регіонального реформування сфери освіти і науки

Зміни чекають як вищу та середню школи, так і сферу професійно-технічної освіти, повідомила заступник голови ХОДА в ході прес-конференції 10 червня. «Головою Харківської облдержадміністрації Ігорем Райніним було поставлено завдання розробити і впровадити на регіональному рівні зміни в кожній сфері господарської діяльності», - підкреслила Юлія Світлична. Презентацію регіональних аспектів реформування освіти та науки заступник голови облдержадміністрації розділила на кілька блоків. У перший з них увійшли зміни, які очікують вищу школу та наукову сферу області. Ключові новації тут - це створення Харківського університетського консорціуму та єдиної бази інноваційних розробок ВНЗ і НДІ регіону. 

До другого блоку увійшли зміни у сфері дошкільної і середньої освіти. Головна мета намічених реформ - забезпечити рівний доступ до якісної освіти для всіх дітей Харківської області. Для цього запланована оптимізація мережі навчальних закладів. Вона включатиме відкриття нових дитячих садків та організацію навчально-виховних комплексів, створення в кожному районі області базового навчального закладу з поглибленим вивченням природничих і математичних дисциплін, а також переведення дітей та вчителів з малокомплектних шкіл до навчальних закладів із більш високим рівнем підготовки та укомплектованим викладацьким складом.

Нарешті, до третього блоку регіональних реформ увійшли перетворення у сфері професійно-технічної освіти. Систему ПТУ планується оптимізувати з урахуванням даних моніторингу потреб ринку праці.

Юлія Світлична підкреслила: всі зміни, які чекають сферу освіти Харківщини, входять в рамки загальнонаціональних програм і стратегій. Вони також кореспондуються зі стратегією розвитку України до 2020 року і включені до Стратегії розвитку Харківської області до 2020 року.