Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вшанували пам'ять загиблих на Чорнобильській АЕС

На Харківщині вшанували пам'ять загиблих на Чорнобильській АЕС

26 квітня в Молодіжному парку пройшла церемонія покладання квітів до пам'ятного знаку в пам'ять про загиблих на Чорнобильській АЕС та з нагоди 29-ї річниці з дня цієї техногенної катастрофи. Представники духовенства відслужили панахиду за загиблими. Після чого до меморіального комплексу були покладені квіти. «Сьогодні ми зібралися вшанувати пам'ять загиблих і віддати данину поваги живим. 29 років тому вони ціною свого здоров'я і часто життя не дали поширитися радіоактивному забрудненню всією територією України та Європи. Зараз ми спільно з обласною радою працюємо з Кабміном, щоб ті пільги, які були у чорнобильців, залишалися у них і далі. Нещодавно ми відстояли ст. 60 і 63 закону про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У них вказується, що кожен чорнобилець зможе вибирати пільги на свій розсуд. Про всі проблеми чорнобильців ми знаємо і будемо допомагати їм і надалі», - зазначив т.в.п. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко. 

За його словами, зараз в регіоні йде процес створення робочої групи, яка буде напрацьовувати пропозиції, щоб поліпшити фінансове забезпечення ліквідаторів та постраждалих від аварії на ЧАЕС. Надалі пропозиції будуть передавати до Кабміну. Вадим Глушко нагадав, що обласна рада на останній сесії виділила близько 6,2 млн. грн. на закупівлю лікарських препаратів для чорнобильців. Кошти вже перераховано.

Т.в.п. заступника керівника області також додав, що сьогодні вкрай важливо, щоб підростаюче покоління пам'ятало про подвиг, який зробили прості мешканці країни.

У церемонії покладання взяли участь представники Харківської облдержадміністрації, Харківської облради, Харківської міськради, керівники громадських Чорнобильських об'єднань області та Харкова, мешканці міста та області.

Довідка. 29 років тому, 26 квітня 1986 року, сталася найбільша техногенна катастрофа двадцятого сторіччя. В результаті аварії на ЧАЕС був повністю зруйнований атомний реактор, в навколишнє середовище потрапили радіоактивні речовини, а хмара, що утворилася, рознесла їх територією України, Росії, Біларусі та низки країн Європи. Сталося радіоактивне зараження території в радіусі 30 кілометрів.

На сьогодні в Харківській області проживають 17423 постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, у тому числі ліквідаторів ЧАЕС - 9901, евакуйованих - 844 і переселенців - 3372.