Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Американські інвестори готові вкладати гроші в енергозберігаючі проекти в Харківській області

Американські інвестори готові вкладати гроші в енергозберігаючі проекти в Харківській області

Як зазначив на нараді в облдержадміністрації старший партнер з міжнародних питань Української асоціації Agro Valley (США) Род Робертсон, інвестори приїхали до Харкова, бо у них є дуже серйозна мотивація з боку американської держави, яка хоче підтримувати Україну. «Ми бачимо, що військові дії закінчуються, і готові допомагати Україні», - сказав старший партнер асоціації. Нарада з питань впровадження в Харківській області інвестиційних проектів заміщення природного газу у великій і малій енергетиці з представниками іноземних компаній проходила під головуванням заступника керівника ХОДА Євгенія Шахненка. На ній були присутні представники корпорації «Маст-Іпра», делегації Української асоціації Agro Valley (США), керівники профільних Департаментів ХОДА, Куп'янський міський голова Володимир Демченко, керівники теплопостачальних комунальних підприємств, Національної академії аграрних наук. 

Род Робертсон також додав, що як тільки їх компанія запустить проект в Україні, за ними потягнуться й інші міжнародні інвестори. Підтвердив бажання інвестувати в Україну і президент компанії Osage Global Strategies, представник інтересів компанії B&W в державних органах США Патрік Уільсон.

Віце-президент Національної академії аграрних наук України Максим Мельничук зазначив, що саме харківський регіон своїми виробничими потужностями та інтелектуальним потенціалом може вирішити питання енергетичної залежності України.

Як зазначив Євгеній Шахненко, при Управлінні паливно-енергетичного комплексу ХОДА створена робоча група, яка займається питаннями залучення інвестицій та інновацій у сферу енергозбереження. Ця тема в пріоритеті для керівництва Харківської області.

«Вже зараз 20% бюджетних організацій області переведені на пелетне паливо. І ця робота триває», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Сторони обговорили різні проекти - вирощування енергетичних культур, використання відходів сільгосппідприємств у біоенергетиці, будівництво міні-ТЕЦ в Куп'янську, будівництво сміттєспалювальної електростанції. Частину з них вже найближчим часом почнуть впроваджувати в регіоні.