Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ОСББ зможуть проводити ремонти за рахунок вигідних кредитів і міжнародних грантів

ОСББ зможуть проводити ремонти за рахунок вигідних кредитів і міжнародних грантів

Як залучити позабюджетні кошти для поліпшення енергозбереження в багатоквартирних будинках, обговорили 18 березня під час розширеного засідання Харківської регіональної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ. Захід пройшов у Харківському університеті міського господарства ім. О.М. Бекетова під головуванням першого заступника директора Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської ОДА Сергія Дорошенко. В засіданні брали участь перший заступник директора – начальник аналітичного управління Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Денис Ткачов, начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Олег Масленніков, ректор Харківського університету міського господарства ім. О.М. Бекетова Володимир Бабаєв. До обговорення також були залучені представники райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, державних банків, ресурсних центрів та громадських організацій. Експерти відзначили, що гроші ОСББ у першу чергу потрібні для утеплення фасадів будинків, ремонту покрівель та інженерних мереж. Адже проведення модернізації дозволить не тільки знизити в багатоповерхівках втрати тепла, але й істотно економити.

«У деяких багатоквартирних будинках енерговтрати складають до 60%. Виникає резонне питання: за рахунок яких коштів ми можемо провести заходи з енергозбереження? Одним із найбільш ефективних є залучення кредитів, що надаються банками, і ресурсів міжнародних донорів, тобто грантів», - зазначив начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Олег Масленніков.

За його словами, сьогодні представники ОСББ відносяться до залучення кредитних коштів з настороженістю, тому для активізації процесу необхідні такі додаткові аргументи, як ефективна взаємодія органів місцевої влади з ОСББ та банками.

«Стимулювання впровадження заходів з енергозбереження за допомогою співфінансування дозволить збільшити використання бюджетних коштів в 3-4 рази. Приміром, у Львові стимулювання здійснюється шляхом одноразової компенсації 30% тіла кредиту з міського бюджету та щомісячної компенсації частини вартості відсотків за кредит з обласного бюджету. Всі необхідні інструменти для фінансування таких проектів у місцевих органів влади є», - зазначив Олег Масленніков.

Крім того, Харківська область активно співпрацює з міжнародними організаціями, які готові фінансувати проекти, в тому числі й у сфері ЖКГ.

«Чим відрізняються гранти від кредитів? Тим, що це безвідсоткова допомога для реалізації проектів, яку не треба повертати. Щотижня наш Департамент моніторить цікаві проекти та програми міжнародних організацій і щопонеділка робить розсилку для всіх бажаючих», - підкреслив начальник аналітичного управління Департаменту підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Денис Ткачов.