Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині з'являться Мобільні пункти невідкладної та первинної допомоги від ВООЗ в Україні

На Харківщині з'являться Мобільні пункти невідкладної та первинної допомоги від ВООЗ в Україні

Тимчасово виконуючий повноваження заступника голови облдержадміністрації Вадим Глушко 28 січня зустрівся з групою фахівців Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я в Україні. На зустрічі були присутні польовий координатор ВООЗ по Східній Україні Лоріс де Філіппі, польовий консультант ВООЗ в Харкові Лаура Брафф, директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко, в.о. заступника директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА - начальника Управління зовнішньоекономічних зв'язків та міжнародних відносин Микола Грановський. 

Вадим Глушко розповів фахівцям ВООЗ про ситуацію, що склалася в Харківській області щодо тимчасово переміщених осіб з Донецької та Луганської областей. «Ми з обласного бюджету на надання медичної допомоги переселенцям витратили 37 млн. грн., це без урахування коштів волонтерів і різних організацій. Це велике навантаження на обласний бюджет. Тому будь-яка допомога, яку нам пропонують громадські організації та уряди різних країн, буде дуже актуальною. Ми готові до співпраці», - пояснив Вадим Глушко.

Під час зустрічі сторони обговорили питання організації гуманітарної допомоги в Харківський регіон та реалізацію проекту Мобільних пунктів невідкладної та первинної допомоги (МПНД), які працюватимуть на території Східної України.

МПНД являють собою машини «швидкої допомоги» зі всіма необхідними медикаментами. У кожній машині будуть працювати лікар і медична сестра. Мобільні пункти будуть розміщуватися на базі фельдшерських пунктів в районах області, а також виїжджати у віддалені селища, де обмежений доступ до медичних послуг, і де, в тому числі, проживають переселенці, для надання їм медичної допомоги. На даний момент ВООЗ в Україні має п'ять таких машин «швидкої допомоги».

Фінансові витрати на роботу автомобілів та медичних працівників покриються за рахунок канадського гранту, який виграло представництво ВООЗ в Україні. Стало відомо, що Канадою вже перераховані 200 тис. дол.

За планом МПНД будуть працювати на території області 3 місяці, але, за словами Лоріс де Філіппі, місія може бути продовжена на 9-12 місяців.