Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Понад 150 тисяч гіпертоніків в Харківській області торік змогли придбати ліки за пільговою ціною

Понад 150 тисяч гіпертоніків в Харківській області торік змогли придбати ліки за пільговою ціною

Сьогодні, 23 січня, в ХОДА відбулася селекторна нарада під головуванням т.в.п. заступника голови облдержадміністрації Вадима Глушка, присвячене підведенню підсумків реалізації в Харківській області пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування хворих з гіпертонічною хворобою. Як зазначив Вадим Глушко, пілотний проект працював у Харківській області три роки. Для його реалізації щорічно з державного бюджету нашої області виділялися цільові субвенції. «Проект був спрямований на те, щоб привернути хворих з гіпертонічною хворобою до регулярного необхідного лікування, постійного відвідування і спостереження у лікаря для попередження розвитку небезпечних для життя ускладнень, в першу чергу - інфаркту міокарда. І сьогодні ми підводимо підсумки реалізації цього проекту в Харківській області в 2014 році», - підкреслив він.

За інформацією директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександра Галацана, за період реалізації пілотного проекту вдалося знизити кількість випадків гострого інфаркту міокарда в області на 12,5% - майже 400 випадків.

Як зазначив Олександр Галацан, станом на 31.12.2014 року використано понад 8 435,4 тис. грн. коштів цільової субвенції, що становить 99,97% від загальної кількості коштів, виділених Харківській області на реалізацію проекту на 2014 рік. При цьому середній показник по Україні використання коштів склав 94,3%.

Так, минулого року до реалізації пілотного проекту було залучено 575 аптек різних форм власності та 1253 аптечних пунктів. На фельдшерських та фельдшерсько-акушерських пунктах, амбулаторіях загальної практики сімейної медицини також були організовані пункти реалізації лікарських засобів. Всього в минулому році було виписано більше 265,2 тис. рецептів.

Також Олександр Галацан повідомив, що в 2014 році в реєстрі закладів охорони здоров'я області перебувало 564,2 тис. хворих з гіпертонічною хворобою. Лікарські засоби, передбачені пілотним проектом, отримали 153,2 тис. осіб (майже кожен 4-й хворий).

«На жаль, у державному бюджеті України на 2015 рік не передбачені кошти на реалізацію пілотного проекту з лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Разом з тим, робота по забезпеченню хворих з гіпертонічною хворобою належним повноцінним лікуванням, профілактикою ускладнень, раннім виявленням хвороби має бути продовжена», - підкреслив Олександр Галацан.

Підводячи підсумки наради, Вадим Глушко відзначив успішну реалізацію пілотного проекту в області щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування хворих з гіпертонічною хворобою. «Ми побачили не тільки соціальний, а й економічний ефект від впровадження цього проекту, в тому числі значуще зниження кількості гострих інфарктів міокарда, зниження кількості виїздів бригад невідкладної медичної допомоги до хворих з гіпертонічною хворобою. Тому ми будемо звертатися до Міністерства охорони здоров'я та Міністерства фінансів з проханням передбачити в цьому році видатки на виділення державної субвенції для продовження реалізації цього соціально значимого проекту», - підкреслив він.

Довідка. Ліки від гіпертонії за зниженими цінами почали продаватися в аптечній мережі України з 1 серпня 2012 року. Препарати (близько 300 найменувань) відпускали за рецептом, який могли виписати тільки чотири лікарі: сімейний лікар, кардіолог, терапевт і невропатолог. Щоб проконтролювати цей момент, був створений єдиний електронний реєстр лікарів і пацієнтів-гіпертоніків. Провізор на касі перед тим, як продати препарат від гіпертонії, міг зазирнути в комп'ютер і переконатися, чи дійсний рецепт. Компенсація аптекам на препарати від гіпертонічної хвороби виплачувалася з державного бюджету.