Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ситуація в області щодо забезпечення продовольчим зерном, як і іншими продовольчими ресурсами, є задовільною. Борис Данилів

Ситуація в області щодо забезпечення продовольчим зерном, як і іншими продовольчими ресурсами, є задовільною. Борис Данилів

Сьогодні, 20 січня, відбулася всеукраїнська селекторна нарада під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленко з питань забезпечення регіонів продовольчими зерновими ресурсами та стану озимих культур, у якій взяли учать директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Борис Данилів та керівники сільгосппідприємств області. Як повідомив заступник Міністра Володимир Лапа, завдяки рекордному врожаю 2014 року, аграрний сектор сьогодні формує не тільки основу продовольчої безпеки України, а й основу валютних надходжень країни.

«На початок січня наявні запаси зерна в Україні становили майже 39 млн. т , з яких пшениці - 20 млн. т. Ці запаси суттєво перевищують обсяги, необхідні для внутрішнього споживання у другій половині маркетингового року. Тож ми очікуємо, що у нас буде можливість експортувати додатково до тих обсягів, що вже експортовані, ще 19 млн. т зерна», - сказав Володимир Лапа.

Як повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Борис Данилів, на зерносховищах Харківщині зберігається 465, 2 тис. т продовольчого зерна, що в 2,4 рази перевищує потребу (191,4 тис. т) по всіх зернових продовольчих культурах.

«Ситуація в області щодо забезпечення продовольчим зерном, як і іншими продовольчими ресурсами, є задовільною. Стабільною є ситуація з забезпечення населення гречаною крупою. В області є у наявності 9,3 тис. т зерна гречки (при потребі на період до нового врожаю 2015 року 3,7 тис. т)», - сказав він.

Що стосується озимих, то за словами заступника Міністра, під врожай 2015 року в Україні посіяно 6,8 млн. т озимої пшениці, сходи отримані на 97% посівних площ (6,6 млн. га). 42,2% площ (2,8 млн. га ) знаходяться у доброму стані, 41,1% (2,7 млн. га) - у задовільному, понад 16% (понад 1 млн. га) - слабких сходів.

«У Харківській області цього року площа озимих культур на зерно більше, ніж у попередньому році, і складає 555,9 тис. т. Крім того, засіяно 15,3 тис. га озимого ріпаку. Цінова ситуація на ринку зерна знаходиться під контролем обласної влади», - додав Борис Данилів.

Серед питань з підготовки до весняно-польових робіт найбільшу тривогу викликає забезпечення сільгосппідприємств мінеральними добривами та засобами захисту рослин, ціни на які сьогодні дуже високі. Керівники аграрних департаментів областей вважають, що у цьому питанні потрібна підтримка держави для запровадження умов пільгового кредитування сільгоспвиробників.