Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З 1 січня 2015 року знято заборону на продаж продукції домогосподарств. Мінагрополітики

З 1 січня 2015 року знято заборону на продаж продукції домогосподарств. Мінагрополітики

За словами Міністра агропромислової політики і продовольства України Олексія Павленко, ухвалив Закон «Про внесення змін до Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів», Верховна Рада врегулювала питання реалізації на ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою. «Наші пропозиції, а також ініціативи фахових експертів, бізнесу, галузевих асоціацій лягли в основу прийнятого депутатами Закону. Аграрії отримали змогу поступово перейти до нових європейських правил. При цьому запроваджено європейські принципи контролю щодо безпеки продукції. Для дрібних товаровиробників контроль буде здійснюватися безпосередньо на ринку», - наголосив Олексій Павленко.

За його словами, дане питання неодноразово порушувалося перед народними депутатами у попередні роки, але мова йшла лише про відтермінування заборони. Міністр наголосив, що нині питання вирішене комплексно, а отже «ризик для подальшої роботи домогосподарств знято».

Довідка: З метою гармонізації українського харчового законодавства з європейським, зокрема і щодо торгівлі домашніми продуктами, влітку 2014 року прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів», який вступає в дію 20 вересня 2015 року. Законом передбачено поступовий перехід до нових правил.

Передбачається, що з 20 вересня 2020 року продукти тваринного та рослинного походження домашнього виробництва зможуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії. З 1 січня 2025 року продукти, отримані в результаті забою не на бойні, зможуть використовуватись виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку в межах 50 кілометрів від місяця забою або в області, в якій він здійснений.

Згідно частини першої статті 35 діючого Закону України «Про безпечність і якість харчових продуктів» з 1 січня 2015 року на ринках було заборонено торгувати необробленим молоком та сиром домашнього виробництва, а також м’ясом, отриманим в результаті подвірного забою.