Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Випускників шкіл чекають істотні зміни при проходженні ЗНО-2015

Випускників шкіл чекають істотні зміни при проходженні ЗНО-2015

При проходженні зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) у 2015 році випускників шкіл чекають істотні зміни. Про це 16 грудня під час прес-конференції розповів директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко. Як зазначив директор Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Анатолій Бабічев, 11 класи шкіл Харківщині в 2015 році закінчать 12,5 тис. учнів. Олександр Сидоренко пояснив, що для вступу до вищого навчального закладу абітурієнти зможуть подавати сертифікати ЗНО лише 2015 року. «Отже це автоматично збільшує кількість учасників ЗНО. За нашими даними прогнозована цифра виходить 18,5 тис. учасників по Харківській області», - сказав Олександр Сидоренко.

Крім того, нововведенням стануть дворівневі тести з математики та української мови і літератури. Тести розподілять на базові та поглиблені. Обрати рівень слід під час реєстрації. «Ця новація спрямована максимально оптимізувати вузам умови відбору абітурієнтів. Станом на сьогодні тільки на одну спеціальність в НТУ «ХПІ», а саме «прикладну математику» встановлений «поглиблений» тест з математики, решта всіх наших вузів встановили «базовий» рівень, і з української мови і літератури також», - пояснив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти. І додав, що «поглиблений» рівень ніяких додаткових переваг для абітурієнта при вступі до вузу не дає, якщо він не записаний у правилах прийому.

Також результати ЗНО з української мови і літератури зараховуватимуться як результати державної підсумкової атестації. Тому тести ЗНО з цього предмету відбудуться 24 квітня, оскільки вже 12 травня центри оцінювання повинні видати школам оцінки державної підсумкової атестації. Тестування з решти предметів пройдуть у червні.

За словами Олександра Сидоренка, істотно зміниться система визначення результатів ЗНО. Для кожного предмета буде встановлено «пороговий бал» - та кількість балів, яку може набрати мінімально підготовлений абітурієнт. Усі учасники тестування, результати яких будуть не нижчими за «пороговий бал», отримають оцінку за шкалою 100-200 балів. «Абітурієнтів, які не подолали «пороговий бал» з української мови, ми автоматично видаляємо з бази, і вони не зможуть проходити тестування з інших предметів, оскільки сертифікат з української мови є обов’язковим при вступі у вуз на будь-яку спеціальність», - пояснив Олександр Сидоренко.

Крім цього, з переліку предметів, з яких проводиться ЗНО, вилучили всесвітню історію та всесвітню літературу. ЗНО з англійської, німецької, французької та іспанської мови буде проходити в різні дні, що дасть можливість учасникам пройти тестування з кількох предметів.

Перелік предметів, необхідний для вступу в певний вуз, визначатиме кожен вуз самостійно. «Ми зіткнулися з окремими випадками, коли на «економіку» профільним предметом поставили українську мову і літературу. Так вирішила вчена рада вузу, вона має таке право. Набір предметів може бути будь-який», - підкреслив Олександр Сидоренко.

«Це останній рік, коли випускники технікумів та коледжів можуть без сертифіката ЗНО продовжити своє навчання в університетах і академіях», - додав Анатолій Бабічев.