Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Заступник Держсекретаря з питань міжнародної безпеки США візьме участь у відкритті ядерної установки "Джерело нейтронів"

Заступник Держсекретаря з питань міжнародної безпеки США візьме участь у відкритті ядерної установки "Джерело нейтронів"

Заступник Державного секретаря з питань міжнародної безпеки США пані Роуз Геттемюллер ввечері 5 грудня прибула до Харкова. В аеропорту пані Геттемюллер зустріли голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута, т.в.п. заступника голови ХОДА В'ячеслав Аббакумов, директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Віктор Коваленко. Нагадаємо, пані Роуз Геттемюллер 6 грудня відвідає Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" НАН України, де візьме участь у відкритті дослідницької ядерної установки "Джерело нейтронів". Також заступник Держсекретаря з питань міжнародної безпеки США огляне міжнародний пропускний пункт "Гоптівка-Нехотєєвка".

Довідка. Співпраця України і США з будівництва дослідної ядерної установки "Джерело нейтронів" почалася в 2010 році. Техніко-економічне обґрунтування будівництва установки затвердили в 2012 році, а сам проект - в травні 2013 року, після чого почалися будівельні роботи, які профінансував уряд США (67,5 млн. дол.).

Дослідницька ядерна установка, як очікується, забезпечить Україні нові дослідницькі можливості і здатність виробляти ізотопи, в першу чергу, для медичного використання, а саме діагностики та лікування різних видів онкологічних захворювань.

Установка включає в себе: підкритичну збірку, нейтрон-виробляючу мішень, лінійний прискорювач електронів з каналом транспортування пучка електронів, джерело холодних нейтронів, експериментальні нейтронні канали для ядерно-фізичних досліджень, системи технічного забезпечення роботи установки.