Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У районах області буде посилено контроль за сплатою екологічного податку суб’єктами господарювання

У районах області буде посилено контроль за сплатою екологічного податку  суб’єктами господарювання

Сьогодні, 21 листопада, під час обласної селекторної наради під головуванням т.в.п. заступника голови ХОДА Євгена Шахненка було розглянуто питання «Про стан отримання дозвільної документації у сфері охорони навколишнього природного середовища підприємствами Харківської області». Одним із джерел фінансування природоохоронних заходів є місцеві фонди охорони навколишнього середовища, які формуються за рахунок коштів, що надходять від сплати екологічного податку суб’єктами господарювання. За інформацією директора Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Ігоря Капусника, проведений по районам області аналіз свідчить про низький відсоток отримання дозвільної документації.

«По Печенізькому району їх отримали 0,18% від загальної кількості зареєстрованих підприємств, низькі показники по Золочівському та Харківському районах. За кількістю виданих дозволів на здійснення викидів в атмосферу середній показник по області складає 3,2% від загальної кількості суб’єктів господарювання.  Найнижчий відсоток  у Харківському районі 1,87%, найбільший - у Первомайському районі 10, 5%», - сказав Ігор Капусник.

За його словами, на території області налічується 168 очисних споруд, з яких 96 здійснюють скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти області.

«Аналіз стану отримання дозволів на спецводокористування свідчить про наступне: найгірший показник у Зміївському районі – менше одного відсотка, Барвінківському, Борівському та Шевченківському районах – незначно більше одного відсотка. Більш-менш задовільна ситуація у Богодухівському, Валківському, Дергачівському і Харківському районах. Треба зробити висновок, що значна частина суб’єктів господарювання не отримують дозволів, і не сплачують екологічний податок, в наслідок чого фонди не доотримують кошти, які можна було б спрямувати на фінансування природоохоронних заходів», - підкреслив директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА.

За результати селекторної наради, керівникам районних державних адміністрацій дано доручення здійснити аналіз наявності дозвільно-погоджувальної документації у сфері охорони навколишнього середовища і спільно з органами місцевого самоврядування відпрацювати це питання.

Довідка. У 2013 році суб’єктами господарювання до місцевих фондів охорони природного середовища в обласні, міські, селищні бюджети було сплачено 87, 3 млн. грн. екологічного податку. У тому числі більше 69 млн. грн. за викиди забруднюючих речовин в атмосферу; 3,6 млн. грн. за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти; 10,3 млн. грн. за розміщення відходів.