Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область готова протистояти вірусу Ебола

Харківська область готова протистояти вірусу Ебола

В Харківській обласній клінічній інфекційній лікарні 13 листопада пройшли навчання з відпрацювання практичних навичок медичних працівників у разі виявлення хворого з підозрою на хворобу, викликану вірусом Ебола. На заняттях медики тренувалися правильно транспортувати хворого та осіб, що з ним контактували в інфекційну лікарню, і максимально швидко проводити лікувальні та протиепідемічні заходи. 

Медики працювали за таким сценарієм: жінка прилетіла до Харкова з Республіки Сьєрра-Леоне (Західна Африка), де вона гостювала у своїх родичів. Під час перельоту жінці стало погано. В аеропорту тепловізор зафіксував у неї підвищену температуру. Співробітники аеропорту викликали швидку допомогу. Медики в спеціальних костюмах госпіталізували жінку в інфекційну лікарню. У неї взяли матеріали для досліджень, які в подальшому повинні будуть віддати на перевірку в харківську лабораторію і відправити в лабораторію в Німеччині, де і проведуть дослідження на наявність вірусу Ебола.

«Україна в цілому готова до зустрічі з вірусом Ебола, але ризики все одно залишаються. У лихоманки Ебола немає специфічної симптоматики, і вона може ховатися під виглядом різних інших захворювань. Тому при виявленні вірусу лікарі спираються не тільки на результати лабораторних досліджень, а й враховують факт перебування хворого в Західній Африці, в таких країнах як Гвінея, Сьєрра-Леоне чи Ліберія. Уточнюють у нього - чи були у пацієнта контакти з хворими людьми», - розповів лікар-інфекціоніст, професор кафедри інфекційних хвороб Харківського національного медичного університету Андрій Бондаренко.

За словами медика, незважаючи на те, що в світі ще немає вакцини проти лихоманки Ебола, якщо вчасно почати лікування пацієнта - правильно проводити симптоматичну терапію, то ризик смертельного результату буде мінімальний.