Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Богодухові будують унікальний комплекс з управління комунальними відходами

У Богодухові будують унікальний комплекс з управління комунальними відходами

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута 30 жовтня в ході робочої поїздки до Богодухівського району відвідав будівельний майданчик Комплексу з управління побутовими відходами. Губернатор зазначив, що цей Комплекс працюватиме за унікальною технологією переробки сміття та відповідатиме європейському рівню. «Ви бачите, що на полігоні немає птахів, не відчувається неприємний запах. Це свідчить про те, що правильно підібрані мікроорганізми, які переробляють відходи. Тут будуть використовуватися унікальні технології, за якими працюють у Європі», - зазначив Ігор Балута. Як розповів представник генпідрядника ТОВ СП «Ековтор» Олександр Біленко, майбутній Комплекс передбачає сортування і подальшу переробку відходів.

«У кожній матерії присутні бактерії. Ми розробили присадки, що сприяють активності цих бактерій, які переробляють відходи. З 20 років природної переробки процес прискорюється до півтора-двох місяців в залежності від кількості бактерій, передбачених технологією. Використовуваний комплекс біохімічних елементів - запатентована стовідсоткова українська технологія. За основу був узятий європейський досвід», - зазначив Олександр Біленко.

За його словами, з органічних відходів планується виробляти добрива. Що стосується неорганічних відходів, то вони також будуть відсортовуватися і перероблятися. «Наприклад, з деревини можна буде виготовляти паливні брикети, з пластику - труби, з гуми технічних виробів - бордюри і тротуарну плитку. Всі ці технології відпрацьовані. Все перероблятися буде тут, на території Комплексу», - підкреслив представник ТОВ СП «Ековтор».
Також Олександр Біленко повідомив, що крім вирішення проблеми з відходами, будуть створені додаткові робочі місця для жителів Богодухова: у першій черзі до 30 осіб, в подальшому, можливо, до 100.

Загалом новий полігон розрахований на Богодухів і Богодухівський район, але надалі, якщо згоду дасть місцева громада, його можливості будуть розширені.

Вартість проекту складає 50,6 млн.грн. На сьогоднішній день на будівництво комплексу виділено 20 млн.грн. Виконано робіт на 9 млн. грн. (роботи виконуються з липня). Решту 11 млн.грн. освоять до кінця року. Надалі фінансування передбачається за рахунок інвестора.

Першу чергу Комплексу планують здати в експлуатацію в другому кварталі 2015 року.

Довідка. Замовник будівництва Комплексу з управління побутовими відходами у м Богодухів - Департамент комунального будівництва Харківської облдержадміністрації. Генпідрядник - ТОВ СП «Ековтор». Площа будівлі комплексу - 2268 м.кв., площа покриття комплексу - 10753 м.кв.