Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Державному архіві області відкрилася виставка «Пам'яті жертв Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років присвячується»

У Державному архіві області відкрилася виставка «Пам'яті жертв Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років присвячується»

На виставці представлені копії документів, які зберігаються в Держархіві області і відображають історію Великої Вітчизняної війни. За словами головного спеціаліста архіву Валентини Плисак, особливу увагу приділено документам, що свідчать про масове знищення мирного населення Харкова та області: «жовті списки» перепису єврейського населення; акти комісії з розслідування злочинної діяльності німецької окупаційної влади; спогади людей, які пережили війну, в тому числі твори харківських школярів, написані в 1943 році; передсмертні записки гвардійців морської піхоти, загиблих при обороні м.Чугуєва, фотодокументи.

Також на стендах представлено документи, які відображають історію насильного вивезення людей на роботи до Німеччини. Згідно з даними зведеної відомості з Харківської області було вивезено 31 718 осіб, з м. Харкова - 10 163 особи. На стенді мобілізаційний лист 1942 року, листи, які вони надсилали додому з короткими повідомленнями про те, як вони працювали і проводили вільний час.

«У нашому архіві декілька тисяч таких відкритих листів, переданих органами НКВС. Всі вони на момент звільнення Харкова зберігалися у відділеннях зв'язку і не були відправлені адресатам. Тепер вони складають колекцію трофейних документів. До кінця цього року ми плануємо видати збірник під назвою «Листи з неволі», куди увійдуть найбільш докладні і цікаві листи, які з різних сторін показують життя українців у Німеччині. В основному це були молоді люди. Вони писали рідним не тільки про свою роботу і побут, а й про свої враження від побаченого, знайомства, покупки. Звичайно, їм доводилося тяжко працювати, але при цьому молодість брала своє», - сказала
Валентина Плисак.

Виставка представлена в читальній залі архіву та відкрита для вільного доступу всіх бажаючих.