Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Динамічний розвиток культури має ключове значення для успішної модернізації України

Динамічний розвиток культури має ключове значення для успішної модернізації України

Міністерством культури України було проведено чергову експертну зустріч з представниками Департаментів культури і туризму державних адміністрацій Харківскої, Одеської, Львівської та Дніпропетровської областей, яка пройшла під головуванням заступника Міністра Олександра Журавчака. Учасники зустрічі в режимі відеоконференції обговорювали нагальні проблеми галузі культури в регіонах. Олександр Журавчак зазначив, що динамічний розвиток культури має ключове значення для успішної модернізації України. Він закликав учасників зустрічі до спільної роботи над створенням стратегії розвитку сфери культури на період до 2020 року.  

«Для цього представники культурної індустрії, державного апарату та громадського сектору разом повинні провадити дискусії і виробити спільне бачення культурного розвитку»,- сказав він.

В ході наради начальник управління культури Харківської ОДА Дмитро Кузнєцов доповів, що за 5 місяців поточного року в Харківському регіоні проводиться запланована робота за усіма напрямами щодо стабільного функціонування галузі «Культура».

«У 2013 році вперше за останні десятиліття по галузі «Культура» сформований бездефіцитний бюджет; затверджено рішеннями сесії Харківської обласної ради Програму розвитку культури і туризму Харківської області на 2014-2018 роки. Значно активізували свою творчу діяльність театрально-концертні установи (на тлі зростаючих показників фінансово-господарської діяльності). У 2014 році обласними театрально-концертними закладами підготовлено 8 прем’єрних показів. За підсумками єдиної загальнодержавної рейтингової оцінки 2013 «Великий академічний Слобожанський ансамбль пісні і танцю» визнаний кращим підприємством року в галузі культури і мистецтва. Також у Харківській області налагоджено ефективну взаємодію всіх складових багатоступеневої системи естетичного виховання та мистецької освіти; публічні бібліотеки Харківщини продовжують підвищувати свою роль у суспільстві, з успіхом перетворюються на сучасні громадські інформаційні центри; створено Інтернет портали за кожним напрямом галузі «Культура»»,- сказав він.

Під час зустрічі були розглянуті питання забезпечення охорони музеїв; обговорювалась необхідність внесення змін до Податкового кодексу України, щодо звільнення митців від податку на додану вартість. Також були порушені нагальні для нашого регіону питання щодо розробки та прийняття Державної програми розвитку музейної справи; внесення змін до законодавства України щодо формування вимог до роботи бібліотечних закладів у сучасних умовах тощо.