Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область є «піонером» в Україні з реорганізації лабораторної мережі з діагностики туберкульозу

Харківська область є «піонером» в Україні з реорганізації лабораторної мережі з діагностики туберкульозу

Про це сьогодні ході колегії розповів заступник голови ХОДА Ігор Шурма. Він розповів, що сьогодні в кожній клініко-діагностичній лабораторії центральної районної лікарні або міської поліклініки є можливість проведення обстежень пацієнтів з підозрою на туберкульоз. Так, на базі Обласного протитуберкульозного диспансеру №1 як головного закладу служби функціонує бактеріологічна лабораторія ІІІ рівня, де зосереджена обробка біологічного матеріалу з усіх протитуберкульозних закладів області.

«Завдяки проведеній роботі вдалося збільшити виявлення бактеріовиділювачів серед захворілих з 54,4% (465 осіб) у 2012 році до 65,1% (504 особи) у 2013 році при рекомендованому індикаторі роботи протитуберкульозної програми 65%. На 16% збільшилось виявлення хворих на туберкульоз у загальнолікувальній мережі методом бактеріоскопічної та бактеріологічної діагностики. На базі Обласного протитуберкульозного диспансеру №1 два роки тому встановлена та функціонує автоматизована система BACTEC вартістю 990,0 тис. грн., яка отримана за рахунок коштів державного бюджету. Завдяки її використанню у 10–12 разів скоротилися терміни встановлення діагнозу із визначенням чутливості мікробактерій. Рраніше термін становив понад 60 днів», – сказав Ігор Шурма.

Заступник голови ХОДА також нагадав, що у листопаді 2012 року до лабораторії ІІІ рівня надійшло обладнання для молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу GeneXpert на суму 281,7 тис.грн. Воно вперше в історії фтизіатрії на Харківщині дозволяє встановити чутливість збудника за 2 години. Для порівняння, до цього часу результат можна було отримати лише через 1–3 місяці. За 9 місяців на ньому вже проведено 1740 досліджень, що дало змогу діагностувати захворювання у 722 осіб та у 274 (41%) пацієнтів виявити мультирезистентний туберкульоз з призначенням відповідного лікування з першого дня.

«За сприяння обласної державної адміністрації нашій області першій в Україні виділено обладнання для швидкого підбору препаратів – система Hain Lifescience вартістю 894 тис. грн., яке надійшло в область у квітні 2013 року із забезпеченням витратними матеріалами на суму 586,4 тис. грн. Це найсучасніше обладнання дозволяє впродовж одного дня визначити збудника туберкульозу та його стійкість до всіх протитуберкульозних препаратів І та ІІ ряду із визначенням саме тих препаратів, яких потребує конкретний пацієнт. За 4 місяці поточного року вже обстежений 361 пацієнт, у 76 пацієнтів (31%) виявлені стійкі форми із призначенням необхідного лікування», - розповів Ігор Шурма.