Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Фільм «Іван Сила» присвячений одному з найсильніших людей планети – українцеві Івану Фірцаку

Фільм «Іван Сила» присвячений одному з найсильніших людей планети – українцеві Івану Фірцаку

Фільм «Іван Сила», який сьогодні в рамках проекту «Харьковская сирень P.S.» 16 грудня побачили школярі Харківщини, створений за мотивами книги Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили» і розповідає про українського циркового силача Івана Фірцака, одного з найсильніших людей планети. Стрічка стала подарунком до Дня Святого Миколая від голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Добкіна. Автори фільму прагнули максимально передати атмосферу початку 20 століття. За словами режисера Віктора Андрієнка, правдивість того часу створюють справжні костюми, автомобілі, кавоварки, гирі і навіть в'язниця; головний герой дійсно піднімає штангу вагою 180 кг, і його переїжджає автомобіль вагою більше тонни. А ось вулички Праги, Парижа і Лондона були зняті в Кам'янці-Подільському, Чернівцях та Києві.

Родзинкою фільму є і складна анімація, витончено вплетена в канву відеоряду. Саме вона особливо вразила дітей. Відповідаючи на їх питання про створення фільму, Віктор Андрієнко запевнив, що жоден артист при зйомці не постраждав. Актори в кадрі дійсно говорять французькою, англійською і навіть італійською мовами, а всі трюки, навіть другорядні, виконували професійні спортсмени та каскадери.

«Для простої людини ці трюки здаються неймовірними, але для Діми – це звична робота. Такі трюки він постійно виконує, адже він один з найсильніших атлетів світу, професійний артист цирку. Але найдивовижніше те, що Дмитро Халаджі – чемпіон України з пауерліфтингу, 63-х кратний рекордсмен Книги рекордів Гіннеса, є інвалідом дитинства 1 групи. Приклад його життя лише підтверджує те, що в жодних складних ситуаціях не потрібно впадати у відчай», – сказав режисер фільму.

Головний герой фільму Іван Фірцак на піку своєї кар'єри, після того як в 1928 році його визнали найсильнішою людиною планети, припинив виступати за кордоном і повернувся на Батьківщину. Таку ж долю вибрали і сучасні українські силачі – Василь Вірастюк і Дмитро Халаджі. Вони відмовилися від вигідних контрактів за кордоном, щоб жити і працювати в Україні.