Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина - «піонер» проведення реорганізації лабораторної мережі з діагностики туберкульозу

Харківщина - «піонер» проведення реорганізації лабораторної мережі з діагностики туберкульозу

Про це сьогодні під час розширеного засідання Харківського регіонального Комітету з економічних реформ заявив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Ігор Шурма. Він повідомив, що сучасний розвиток медицини передбачає постійне удосконалення заходів щодо діагностики, лікування та профілактики захворювань з урахуванням вимог доказової медицини. Тому сьогодні в кожній клініко – діагностичній лабораторії центральної районної лікарні або міської поліклініки Харківщини є можливість проведення обстежень пацієнтів з підозрою на туберкульоз. 

«Харківська область є «піонером» в Україні, де проведено реорганізацію лабораторної мережі з діагностики туберкульозу з урахуванням міжнародних стандартів. В Обласному протитуберкульозному диспансері №1 створена бактеріологічна лабораторія ІІІ рівня, де зосереджено обробку біологічного матеріалу з усіх протитуберкульозних закладів Харківської області. Для приведення умов роботи та безпеки персоналу відповідно до діючих санітарно-епідемічних вимог з обласного бюджету витрачено 1,5 млн. грн. Завдяки проведеній роботі вдалося збільшити відсоток виявлення бактеріовиділювачів серед захворілих до 62,4% проти 52,4% у 2012 році, при рекомендованому індикаторі роботи протитуберкульозної програми – 65%», - повідомив Ігор Шурма.

Також він додав, що на 16% збільшилось виявлення хворих на туберкульоз у загально-лікувальній мережі методом бактеріоскопічної та бактеріологічної діагностики. Крім цього, вчасно розпочати лікування дає змогу функціонування на базі Обласного протитуберкульозного диспансеру №1 сучасної автоматизованої діагностичної системи, завдяки якій у 10 – 12 разів скоротилися терміни отримання результатів та визначення чутливості мікобактерій туберкульозу.