Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область є одним з активних учасників реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи-ІІ етап»

Харківська область є одним з активних учасників реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи-ІІ етап». Так, бюджет області та бюджети міст обласного значення за програмно-цільовим методом на 2013 рік вже сформовано та затверджено радами. На обласному рівні систематично поводиться моніторинг виконання показників результативності бюджетних програм. Дані бюджету та аналітичні висновки оприлюднюються на офіційному сайті Харківської ОДА. По всіх зазначених бюджетах розроблено та затверджено паспорти бюджетних програм, у відповідності до інструктивних вимог здійснюється періодичне звітування про їх виконання. Така методологія формування та виконання бюджету дозволяє оцінити не тільки обсяг витраченого бюджетного ресурсу, а й скласти чітку уяву про соціально-економічну ефективність кожної бюджетної гривні, оптимізувати напрямки та потоки витрат. Про це йдеться в інформації Департаменту фінансів ХОДА.

Робота поширюється і на рівень районів Харківської області. Так, 27 та 28 березня 2013 року експерти проекту провели регіональні тренінги із запровадження програмно-цільового методу планування та виконання місцевих бюджетів на районному рівні. До участі у тренінгах були залучені начальники та фахівці районних фінансових управлінь, представники головних розпорядників коштів районних бюджетів галузей «Освіта», «Охорона здоров’я», «Культура та мистецтво», «Державне управління», тощо. Загальна кількість зацікавлених учасників була найбільшою серед усіх областей – 224 особи. Характерним є те, що вперше до участі в заходах такого спрямування були запрошені фахівці Державної казначейської служби в Харківській області, адже згідно наказу Міністерства фінансів від 02.08.2010 № 805 «Основні підходи до запровадження програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів», вони долучатимуться до виконання бюджету за представленою новою методикою вже у 2014 році.

Довідка. На виконання засад Бюджетного кодексу України та положень Програми економічних реформ «Заможне суспільство, конкурентоздатна економіка, ефективна держава» на 2010-2014 роки, Харківська область у числі інших 23 областей та АР Крим, приймає участь у проекті «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи-ІІ етап», що з 1 жовтня 2011 року реалізується в Україні Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Діяльність проекту зосереджено на таких основних напрямах: надання законодавчої, методологічної та організаційної підтримки центральним і місцевим органам влади у поширенні програмно-цільового методу на всі місцеві бюджети України; розробка і впровадження фінансових практик, що сприяють енергоефективності у вибраних містах; покращення обізнаності громадськості щодо процесу державного бюджетування, доходів і видатків.

Теги