Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У технології видобутку нетрадиційного газу на Харківщині буде застосовуватися 7 шарів захисту стовбура свердловин, які запобігають викидам в водоносний шар

У технології видобутку нетрадиційного газу на Харківщині буде застосовуватися 7 шарів захисту стовбура свердловин, які запобігають викидам в водоносний шар

В ході візиту до Сполучених Штатів Америки делегація на чолі з головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним відвідала найбільше в Техасі газове родовище «Barnett», звідки починалася сланцева революція в Сполучених штатах Америки в 2004 році. Як зазначив у ході пленарного засідання сесії облради заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, процес гідророзриву пласта в США відомий з 1940 року, в Україні – з 1950. Зокрема, в Техасі з 2010 року було влаштовано 33 тисячі свердловин і проведено більше 100 тисяч гідравлічних розривів пласта, а з 2007 року – 39 гідроразривів в Харківській області. «Всі дані про місця проведення гідроразривів знаходяться у вільному доступі, і можна легко простежити, чи є екологічні наслідки», – підкреслив Юрій Сапронов.

Він звернув увагу на те, що сланцевий газ на родовищі «Barnett» в північному Техасі знаходиться на глибині 2,5 км, нижній водоносний горизонт в штаті – на глибині 600 м. На території Юзівського родовища розвідка буде проводитися на глибині 5,2 км, а нижній водний горизонт знаходиться між 700 і 800 м.

«Найголовніше – забезпечити цілісність стовбура свердловин. У технології, яка застосовується в США і буде застосовуватися в Харківській області, існує 7 шарів захисту стовбура свердловин, які запобігають викидам в водоносний шар», – поінформував заступник губернатора.

Юрій Сапронов зазначив, що в штаті Техас газові свердловини успішно є сусідами з об'єктами інфраструктури – стадіонами, аеропортами та житловими кварталами.

«Всі хімічні речовини, які застосовуються при гідравлічному розриві пласта, використовуються в парфумерії, косметології, кондитерській промисловості. Це акрилові волокна, пластмаса і т.д. Хімічні речовини складають 0,5% від загального обсягу суміші, і сенсів у їх застосуванні рівно 2. Це захист верхньої поверхні труби від корозії в процесі експлуатації і придушення мікроорганізмів, які можуть знаходитися всередині щільних шарів піщаників», – додав заступник глави області.

Він також підкреслив, що населення часто недостатньо поінформоване про технологічні процеси видобутку газу, їх вплив на навколишнє середовище і економіко-соціальну сферу, тому необхідно об'єктивне інформування. Компанія «Shell», спираючись на досвід американських колег, має намір зробити сайт, а також почати роботу call-центру – по гарячій телефонній лінії будь-хто зможе поставити запитання, що його цікавить.