Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Фестиваль «Харьковская сирень» – не бізнес-проект, а спосіб популяризації Харкова та України

Фестиваль «Харьковская сирень» – не бізнес-проект, а спосіб популяризації Харкова та України

Харків з 1919 по 1934 роки був першою столицею України, а у свій час він також був першою кінематографічною столицею Російської імперії. Багато гучних імен харків'ян пов'язані саме з кінематографом – тому і був заснований кінофестиваль «Харьковская сирень». Про це повідомила в інтерв'ю інформ-агенції «Укрінформ» начальник управління у справах преси та інформації Харківської облдержадміністрації, співголова оргкомітету Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» Вікторія Маренич. «Україна багата своїми талантами, і Харків серед багатьох її міст - не виняток. Багато талановитих людей, мешканців Харкова, в свій час з різних причин змушені були залишити місто, і сьогодні вони живуть в інших містах, країнах, регіонах і навіть континентах. У нас народилася ідея повернути місту і громаді імена, які час стирає з людської пам'яті, - зазначила вона. - Для нас кінофестиваль - це не бізнес-проект: таким чином ми популяризуємо рідне місто і Україну. До речі, Харків - єдине з українських міст, яке володіє чотирма нагородами Ради Європи».

Почесним президентом кінофестивалю стала відома французька актриса Мілен Демонжо - фестиваль отримав свою назву завдяки її книзі «Харьковская сирень», присвяченій матері актриси - харків'янці Клавдії Трубніковій. «Харьковская сирень» має підтримку з бюджету області у розмірі 95 тис. грн. виключно на інформаційну діяльність. Решта витрат - це справа українських, зокрема харківських, меценатів.

За минулі роки в якості почесних гостей кінофестиваль відвідали визнані діячі театру, кіно, музики і світу моди, взяли участь понад 400 режисерів з України, Росії, Білорусі, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Казахстану, Франції, Німеччини, Польщі, США та Канади.

Теги