Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина вшановує пам'ять червоноармійців, які загинули біля залізничного переїзду в с. Пилипівка

Харківщина вшановує пам'ять червоноармійців, які загинули біля залізничного переїзду в с. Пилипівка

Сьогодні на залізничному переїзді в с. Пилипівка Жовтневого району м. Харкова відбувся «Реквієм пам'яті», присвячений загиблим радянським військовополоненим. Напередодні Дня Перемоги квіти до пам'ятного знаку поклали заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін, заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту Світлана Горбунова-Рубан, заступник голови облради Людмила Давидова, голова Харківського обласного комітету Міжнародного українського союзу ветеранів війни, Герой Радянського Союзу Сергій Остащенко.

«Це одне з найтрагічніших місць, яких дуже і дуже багато залишила війна на території нашої країни. І ми ніколи, ні при яких умовах, не повинні забувати про сотні наших беззбройних, поранених бійців, які були заживо спалені тут, на цьому місці. Завдяки жителям селища, Південній залізниці, Жовтневому району Харкова та нашим ветеранським організаціям це місце сьогодні приведено в порядок і пам'ять про цих людей залишиться у віках. Ми шанували, шануємо і будемо шанувати всіх, хто віддав своє життя в боях Великої Вітчизняної війни. Слава героям, загиблим за свободу нашої країни і героям, які залишилися живі! Ми ніколи не забудемо велику Перемогу, яка дісталася нам дорогою ціною», – заявив у своїй промові Євген Савін.

Також він зачитав привітання з Днем Перемоги від Президента України Віктора Януковича на адресу харківських ветеранів та голови Харківського обласного комітету Міжнародного українського союзу ветеранів війни Сергія Остащенко.

Під час заходу представники духовенства відслужили урочисту панахиду за загиблими, а учні харківських шкіл дали святковий концерт на військову тематику. На завершення ветерани пригостилися польовою кашею.

В урочистій церемонії покладання квітів до монумента взяли участь представники ветеранських організацій міста, ветерани локальних воєн і військових конфліктів, колишні в'язні фашистських концтаборів, представники громадськості, співробітники Південної залізниці, школярі.

Довідка. На залізничному переїзді біля с. Пилипівка 14 лютого 1943 року фашисти живцем спалили понад 200 бійців Червоної Армії, які відмовилися відновлювати зруйновані шляхи. У 2010 році на цьому місці зусиллями ветеранів Великої Вітчизняної війни за сприяння керівництва Південної залізниці був побудований пам'ятник загиблим червоноармійцям.