Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ірина Акімова оглянула новий регіональний перинатальний центр (виправлено)

Ірина Акімова оглянула новий регіональний перинатальний центр (виправлено)

Сьогодні перший заступник голови Адміністрації президента України Ірина Акімова оглянула новий регіональний перинатальний центр у складі КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня - Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Також новий центр відвідали голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, перший заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моїсеєнко, голова Харківської облради Сергій Чернов і заступник голови ХОДА Ігор Шурма.

Ірина Акімова оглянула пологові та операційні блоки перинатального центру, відділення інтенсивної терапії новонароджених, відділення інтенсивної терапії для вагітних, роділь і породіль і відділення патології вагітності з ліжками екстрагенітальної патології. Також перший заступник голови Адміністрації Президента зустрілася з пацієнтками відділення патології вагітності.

«Сьогодні можна сказати тільки одне - центр відкритий і працює. Я побачила пацієнток, які впевнені, що отримають якісну медичну допомогу. А також побачила палаючі очі лікарів, у яких завдяки реалізації проекту з'явилися нові можливості. Даний перинатальний центр - результат величезної праці багатьох людей. Проект «Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства» охоплює всю Україну. Впевнена, що той величезний досвід з організації та будівництва сучасного перинатального центру, який був напрацьований в Харкові, буде використовуватися і в інших регіонах країни. Впевнена, в майбутньому розвиток цього проекту допоможе Україні уникнути неприємних цифр дитячої і материнської смертності», - зазначила Ірина Акімова після огляду нового регіонального перинатального центру.

Вона також підкреслила, що в створенні перинатального центру, в тому числі з фінансової та методичної точки зору, брали участь дуже багато людей. На проект «Нове життя» в минулому році держава виділила 110 млн.грн.

«В цілому сума фінансування на перинатальні центри першого етапу склала 150 млн.грн. До нас влилися гроші місцевих бюджетів, і Харківська область дуже постаралася, щоб виділити необхідну суму. Ми дуже вдячні партнерам, перш за все Фонду Віктора Пінчука, який активно супроводжує Президентський проект «Нове життя», фінансуючи придбання дуже важливого обладнання для роботи перинатальних центрів.

Глибокий низький уклін всім людям, які були причетні до створення Харківського регіонального перинатального центру: губернатору, колективу облдержадміністрації, обласної лікарні, які в найкоротші терміни реалізували проект. Багато хто може будувати плани, а от реалізовувати їх і впроваджувати на практиці можуть одиниці», - зазначила Ірина Акімова.

Довідка. Під патронатом Президента України в країні реалізується Національний проект «Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства» по створенню сучасних обласних перинатальних центрів для надання високоспеціалізованої та висококваліфікованої медичної допомоги вагітним, роділлям та породіллям з важкою акушерською та екстрагенітальною допомогою, а також їх новонародженим дітям. У зв'язку з цим керівництвом Харківської облдержадміністрації було прийнято рішення про створення регіонального перинатального центру у складі Обласної клінічної лікарні.

Перинатальний центр розміщується на 4 поверхах навчально-діагностичного корпусу лікарні і складається з декількох окремих підрозділів. У структурі перинатального центру 140 ліжок, зокрема, акушерський блок у складі акушерського відділення, відділень патології вагітності та екстрагенітальної патології на 90 ліжок, гінекологічний блок на 30 ліжок, неонатологічний та педіатричний блок на 60 ліжок, у тому числі 40 ліжок відділення спільного перебування матері і дитини та відділення постнатального догляду на 20 ліжок, і виїзна акушерсько-гінекологічна бригада для надання екстреної та невідкладної медичної допомоги.

Загальна площа приміщень становить 3636,56 кв. м. Вартість робіт з реконструкції склала 41,5 млн. грн., в т.ч. за рахунок державного бюджету - 35 млн.грн., обласного бюджету - 2,47 млн.грн., інших джерел фінансування - 4,06 млн.грн.