Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Дробицькому Яру відбулися заходи в пам'ять жертв фашистського геноциду

У Дробицькому Яру відбулися заходи в пам'ять жертв фашистського геноциду

Сьогодні в Дробицькому Яру відбувся мітинг-реквієм в пам'ять 70-річчя масових розстрілів, які проводилися фашистськими окупантами на Харківщині. У пам'ятних заходах взяли участь заступник голови ХОДА Євген Савін, перший заступник голови облради Олена Олешко, Генеральний Консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні пан Реувен Дін Ель, Головний рабин Харкова і Харківської області Моше Москович і представники національно-культурних об'єднань та громадськості Харківщини. «У пам'яті кожного народу є страшні сторінки історії. Така сторінка є і у нас – десятки тисяч невинних людей згублено тут, в Дробицькому яру. Ми завжди будемо пам'ятати те, що тут сталося, ми нікому не дамо забути цю трагедію, бо найцінніше в цьому світі – це людське життя», – зазначив у своєму виступі Євген Савін.

Учасники мітингу прибули до знаку «Дробицький яр», поклали квіти до «Древа життя» і пройшли колоною до Меморіального комплексу, повторюючи той шлях, яким йшли у 1941 році жертви Голокосту. Вздовж всієї дороги курсанти тримали в руках портрети харків'ян, розстріляних у Дробицькому яру.

Присутні вшанували пам'ять загиблих у Дробицькому яру хвилиною мовчання. Потім учні єврейської школи № 170 поклали до Скрижалей камені, що символізують землю Іудеї, і в небо були випущені тисячі жовтих повітряних кульок, як символ душ невинно убієнних. На завершення церемонії учасники мітингу поклали до меморіалу квіти.

«Масштаб масового знищення людей в Дробицькому яру був безприкладним в історії нашої цивілізації. Це перевершує людську уяву, індивідуальний і колективний досвід, і те, що тут сталося, викликає почуття загрози і безсилля, – заявив Ян Гранат. – Кількість загиблих приголомшує. За кожною з цифр стоїть людська трагедія, помножена на всіх членів сімей чи товариств. Наше побратимство, наша загальна багатовікова історія, наші культурні зв'язки дають мені право виступити в цьому місці з ще одним закликом – зберегти пам'ять про людей, які тут загинули, а також пам'ятати про злочин проти єврейського і будь-якого іншого народу, який постраждав під час гітлерівського занепаду людства».

Довідка. У 1941-1942 році в Дробицькому Яру було розстріляно 16-20 тисяч осіб. В основному це були представники єврейської та ромської національностей, а також полонені червоноармійці і психічно хворі люди.
Будівництво Меморіалу жертв фашистського геноциду в Дробицькому Яру почалося в 1992 році, в 2002 році була здана перша черга будівництва, в яку увійшли знак менора, алея, пам'ятник-монумент і автодорога до меморіального комплексу. У 2005 році був відкритий траурний зал з Чашею скорботи.