Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Допоки в Україні не функціонує інститут парамедиків, на Харківщині вже навчають людей наданню першої медичної допомоги. Ігор Шурма

Допоки в Україні не функціонує інститут парамедиків, на Харківщині вже навчають людей наданню першої медичної допомоги. Ігор Шурма

Завтра, 30 березня, в учбово-тренувальному відділі з підготовки медичних та немедичних фахівців для надання екстреної медичної допомоги Обласної клінічної лікарні відбудеться церемонія вручення сертифікатів працівникам засобів масової інформації, які пройшли курс навчання з надання першої медичної допомоги. Збір журналістів, які будуть висвітлювати цю подію, о 10:00 біля учбово-тренувального відділу (Обласна клінічна лікарня, вхід з боку вул.Данилевського). Як зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, перші випускники учбово-тренувального відділу – журналісти стали на щабель більш освіченими та професійними у наданні невідкладної допомоги. Вже створені наступні учбові групи з працівників міліції, рятувальників, пожежників, які хотіли б оволодіти навичками надання невідкладної медичної допомоги. Ігор Шурма також зазначив, що в залежності від потреби проведення таких занять, буде розглядатися можливість розширення матеріально-технічної бази учбово-тренувального відділу.

За словами Ігоря Шурми, проведення фінального турніру чемпіонату Європи з футболу 2012 року змушує замислитись, чи спроможний наш медичний персонал впоратися з обсягом надання першої невідкладної медичної допомоги за умови суттєвого збільшення кількості людей, які будуть перебувати на Харківщині.

«Дуже часто для того, щоб врятувати здоров’я та життя людини, їй потрібно надати першу медичну допомогу ще до приїзду бригади швидкої допомоги. На превеликий жаль, сьогодні фахівці, які працюють в оточенні великої кількості людей, не мають навичок надання першої медичної допомоги. В першу чергу це стосується працівників міліції, ДАІ, рятувальників, журналістів та інших. Виходить так, що стоячи поряд з людиною, яка потерпає від болю чи крововтрати, ми розводимо руками та чекаємо на приїзд медичних працівників», - зазначив Ігор Шурма.

За словами заступника голови ХОДА, в цілому світі існує інститут парамедиків, тобто люди з немедичною освітою оволодівають навичками надання першої невідкладної медичної допомоги. «На превеликий жаль, з об’єктивних та суб’єктивних причин в Україні цей інститут не працює, тому на Харківщині вирішили піти іншим шляхом і підготували мінімальну матеріально-технічну базу для освоєння навичок надання невідкладної медичної допомоги тих людей, які можуть опинитися біля потерпілого швидше, ніж автомобіль швидкої допомоги», - підкреслив Ігор Шурма.