Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завод «Турбоатом» візьме участь у модернізації обладнання Нурекської ГЕС Республіки Таджикістан

Завод «Турбоатом» візьме участь у модернізації обладнання Нурекської ГЕС Республіки Таджикістан

Продукція ВАТ «Турбоатом» стала локомотивом для створення найбільшої гідроелектростанції Республіки Таджикістан - Нурекської ГЕС. 9 турбін і стільки ж гідрозатворів для цієї електростанції були вироблені в Харкові ще на початку 1970-х рр.., в перші дні заснування міста Нурек. На даний момент «Турбоатом» продовжує співпрацю з енергетиками Таджикістану. Зокрема, вже підписано контракт на модернізацію Нурекської ГЕС.

Про це повідомив генеральний директор ВАТ «Турбоатом» Віктор Суботін.

«Устаткування «Турбоатома» в енергетиків Таджикістану має найкращі оцінки. Обладнання відпрацювало на Нурекській ГЕС 40 років, і сьогодні ми підписали контракти на модернізацію та ремонт діючого устаткування. Сьогодні на підприємстві у виробництві перебуває гідроколесо для Нурекської ГЕС, і в березні ми будемо здійснювати відвантаження першого з 7 запланованих гідроколес. Також ми в даний час виготовляємо запасні частини для гідрозатворів Нурекської ГЕС.

Крім деталей, вузлів і агрегатів для Нурекської ГЕС сьогодні на «Турбоатомі» знаходиться велике замовлення на виготовлення агрегатів для нової Рогунської ГЕС. Це буде найпотужніша електростанція Таджикистану, і ми вже поставили для неї 2 гідроколеса й устаткування для гідрозатворів. Сьогодні ми виконуємо наступний етап виробництва і відвантаження обладнання», - повідомив він.

Як зазначив Віктор Субботін, в Таджикістані дуже високо цінують продукцію харківських підприємств.

«Президент Таджикістану Емомалі Рахмон був на заводі на початку минулого року і сказав, що Турбоатом - це «хрещений батько» енергетики Таджикистану. Це дійсно так, оскільки основне обладнання енергетичних об'єктів Таджикистану побудовано саме нашим заводом. А від себе ми можемо додати, що Нурекська ГЕС - це найкрасивіша дочка енергетики Таджикистану, адже це одна з найбільш потужних гідростанцій у світі», - підкреслив він.