Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На районний рівень фінансування та управління необхідно передати 641 заклад первинної медико-санітарної ланки. Ігор Шурма

На районний рівень фінансування та управління необхідно передати 641 заклад первинної медико-санітарної ланки. Ігор Шурма

Як повідомив сьогодні заступник голови ХОДА Ігор Шурма, в області функціонує 781 заклад (підрозділ) первинної медико-санітарної ланки: 516 ФАПів, 249 лікарських амбулаторій (з них 242 – загальної практики-сімейної медицини) та 16 дільничних лікарень. Станом на 30 листопада 2010 року на районний рівень управління та фінансування передано 140 (18%) закладів первинної медико-санітарної ланки, у тому числі 93 ФАПи (18%), 45 амбулаторій (18%) та 2 дільничні лікарні (12,5%). Підлягає передачі 641 заклад, у т.ч. 423 ФАПи, 204 амбулаторій (з них 197 – загальної практики-сімейної медицини) та 14 дільничних лікарень.

За словами Ігоря Шурми, після ухвалення рішення спільного засідання колегії ХОДА та зборів адміністративно-господарського активу області «Про передачу закладів (підрозділів) охорони здоров’я первинної медико-санітарної ланки до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст районів» робота в районах області була суттєво активізована.

Станом на 30 листопада у Зміївському, Куп’янському, Сахновщинському та Чугуївському районах забезпечена практично повна готовність до передачі закладів охорони здоров’я первинної ланки.

У Балаклійському, Барвінківському, Богодухівському, Великобурлуцькому, Вовчанському, Дворічанському, Зачепилівському, Лозівському, Шевченківському районах активно проводиться підготовча робота: відбулися сесії сільських/селищних рад, виготовляються технічні паспорти, свідоцтва щодо права власності на будівлі для передачі цих об’єктів з комунальної власності окремих територіальних громад до спільної власності територіальних громад районів, підготовлені матеріали на розгляд сесій районних рад. В інших районах вже частково проведені сесії сільських/селищних рад. Сесії районних рад та інших сільських/селищних рад заплановано провести у грудні.

Ігор Шурма підкреслив, що підготовчі заходи та сама передача та прийом підрозділів первинної медико-санітарної ланки та дільничних лікарень на районний рівень управління та фінансування повинні відбутися своєчасно – до 1 січня 2011 року, оскільки після цього сільські та селищні ради згідно з Ю.джетним кодексом не зможуть фінансувати заклади охорони здоров’я первинної медико-санітарної ланки.