Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Стимулювати інновації потрібно в першу чергу законодавчо. Юрій Сапронов

Стимулювати інновації потрібно в першу чергу законодавчо. Юрій Сапронов

Як заявив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, Україні потрібен стимул для розвитку наукомістких інноваційних виробництв. Таким стимулом може бути створення умов для функціонування технопарків. З 2000 по 2005 рік обсяг продукції вітчизняних технопарків зріс у 10,2 рази, а за наступні п'ять років він знизився в 1,2 рази у зв'язку зі скасуванням закону «Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків».

«На прикладі Калузької області РФ прекрасно видно, що наявність технопарків є великим стимулом для інвесторів, які хочуть вкладати гроші в економіку області. З початком економічної кризи багато країн світу посилили пільгові режими роботи технопарків.

Наприклад, в Ізраїлі інноваційні підприємства були звільнені від сплати податку на прибуток і дивіденди, а також почали отримувати грант уряду в розмірі 32% від вартості проекту. У російському «Сколкове» звільнено від податку на прибуток, ПДВ, податку на землю та майно компанії, що реалізують інноваційні проекти. У Китаї компанії, що працюють у технопарках, платять лише 10% ставки податку на прибуток, а в деяких технопарках (наприклад, в Харбіні) взагалі не платять податок на прибуток», - розповів Юрій Сапронов.

Щоб збільшити виробництво інноваційної продукції в Україну, необхідно відновити спеціальний режим для технопарків або ж перейти до підтримки окремих регіонів шляхом створення інфраструктури та здешевлення кредитів. Таку думку висловив віце-губернатор.

«У жодній країні світу інноваційна діяльність не розвивається без підтримки держави. Бізнес ніде не в змозі підняти інноваційні технології самостійно, тому стимулювати інновації потрібно в першу чергу законодавчо», - підкреслив Юрій Сапронов.