Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Рано чи пізно заборгованість з виплати зарплати на державних підприємствах буде ліквідовано. Ігор Шурма

Рано чи пізно заборгованість з виплати зарплати на державних підприємствах буде ліквідовано. Ігор Шурма

В Харківській області ряд державних підприємств мають заборгованість по заробітній платі перед своїми співробітниками. Більшість із них не платять також обов’язкові внески до пенсійного фонду, через що борг підприємств регіону перед ПФ складає вже 250 мільйонів гривень. Про це в ході програми «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо повідомив заступник голови ХОДА Ігор Шурма.

«У нас сьогодні борги перед пенсійним фондом сягають 250 мільйонів, це правда. Але треба просто проаналізувати структуру цих боргів. Так от виявляється, що порядку 180 мільйонів припадає на боржників із заробітної плати. Вони ніколи не будуть сплачені. Просто сьогодні статистично ліквідувати цей хвіст неможливо. І ми можемо говорити, що реальних боргів в секторі економіки у нас є порядку 40 – 50 мільйонів. Причому тут треба дивиться, де реальні борги, а де санкції», - підкреслив він.

За словами Ігоря Шурми, ряд великих промислових підприємств Харківщини зараз перебувають у такому скрутному становищі, що навіть не виплачують заробітну платню співробітникам, хоча це є першочерговою статтею витрат. На думку заступника голови області, тут має місце неефективний менеджмент.

«Четвертий місяць аналізується ситуація з боргами по заробітній платі, і для мене як чиновника обласного рівня незрозуміло: як може бути так, що є заборгованість на державних підприємствах. Державне підприємство апріорі борги по зарплаті мати не може. Але я впевнений, що якщо до влади прийшли люди, яких я вважаю своїми однодумцями, то рано чи пізно заборгованість на державних підприємствах буде ліквідовано. Тут два варіанти: або це не державне підприємство, і його треба оголошувати банкрутом, або там працює неефективний управлінець. Я переконаний, що дуже швидко буде урегульовано питання і на авіаційному заводі, і на заводі імені Малишева, так як воно було і на «Електроважмаші», і на ХЕМЗІ», - сказав Ігор Шурма.