Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Замість збагаченого урану Харків отримає нові технології

Замість збагаченого урану Харків отримає нові технології

У рамках програми по заміні українського збагаченого урану на низькозбагачений Харків отримає не тільки еквівалентну кількість дорогого металу, а й новітні технології.

Як повідомив після закінчення переговорів в ННЦ «ХФТІ» Олександр Волобуєв, науковий секретар інституту, у Харкові зосереджені майже всі українські запаси збагаченого урану, а це близько 90 кілограмів. В цю кількість входить метал різного ступеня збагачення, а також вже відпрацьоване паливо.
Найближчим часом усіх цих запасів Харків позбудеться.

«Таку заяву зробив Президент України Віктор Янукович на саміті в квітні. Він сказав, що до наступного саміту Україна позбавиться від збагаченого урану. Для нас це закон », - зазначив Олександр Волобуєв.

Частину збагаченого урану з Харкова буде відправлено до Росії, але значний обсяг металу заберуть Сполучені Штати Америки.

За словами вченого, Україна від цього нічого не втратить.

«З наукової точки зору, оскільки ми розвиваємо нові технології в галузі мирної атомної енергетики, звичайно, збагачений уран нам потрібен. І він не вилучається просто так. Він буде заміщений еквівалентною кількістю матеріалу, але зі збагаченням, дозволеним міжнародними організаціями. Крім того, ми отримаємо нові технології, нові установки, а це робочі місця для людей », - підкреслив Олександр Волобуєв.