Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Латвія готова співпрацювати з харківською вищою школою, IT, галузями енергетики та сільського господарства

Латвія готова співпрацювати з харківською вищою школою, IT, галузями енергетики та сільського господарства

14 грудня керівник Харківської ОДА Олександр Скакун зустрівся із Надзвичайним та Повноважним Посолом Латвійської Республіки в Україні Ілгварсом Клявою.

Разом із паном послом на зустрічі також були присутні представники Латвійського агентства інвестицій та розвитку в Україні Каспар Рожкалнс та Айнаріс Межуліс.

Вітаючи іноземну делегацію на Харківщині, Олександр Скакун подякував республіці Латвія за її незмінну позицію у відстоюванні питань суверенітету та територіальної цілісності України. Також керівник ХОДА наголосив, що соціально-політична обстановка на Харківщині стабільна та контрольована.

«Безумовно, ми розуміємо всі ризики, які є в геополітиці. Україна знову є тим форпостом між Європою та Азією – форпостом добра та справедливості. Тим не менш, ситуація на кордоні контрольована, ми розуміємо, що нам робити в тих чи інших кризових ситуаціях», - сказав Олександр Скакун.

«Так, справді Латвія розуміє ту ситуацію, в якій знаходиться ваша країна та ваша область. Ми підтримуємо вас у вашій боротьбі, а також захоплюємося стійкістю ваших людей, яким доводиться витримувати тиск у тій психологічній війні, яка йде сьогодні, а також у протистоянні економічним викликам», - сказав Ілгварс Клява.

Говорячи про економічне співробітництво країн, Олександр Скакун пообіцяв представникам латвійського бізнесу підтримку.

«Якщо у вас є солідний проєкт, або навіть думка про проєкт, то ми готові від початку її зародження сідати за стіл переговорів з вами, проробляти, промовляти дорожню карту. Наша відповідальність як влади - в тому, щоб на шляху вашого бізнесу не виникали якісь перешкоди та корупційна складова», - зазначив Олександр Скакун.

Ілгварс Клява подякував керівнику області за готовність розвивати партнерські відносини між країнами. Він також наголосив, що особливий інтерес у латвійців викликають харківські IT-компанії, підприємства, які готові займатися зеленою енергетикою та біомедициною. Крім того, бізнесмени двох країн можуть співпрацювати у сільськогосподарській сфері.

«Тут вільна країна та дуже талановиті люди, які можуть показати високі результати в економіці та технологіях. Дуже великий інтерес стосується співпраці у сфері науки та освіти, можемо проводити обмін студентами, а також запропонувати свої можливості щодо надання технічної бази», - звернувся до присутніх Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні.

У планах іноземної делегації під час візиту на Харківщину також відвідати низку харківських вищих навчальних закладів.