Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На забезпечення житлом учасників АТО/ООС в області протягом 4 років планують спрямувати 110 млн грн

На забезпечення житлом учасників АТО/ООС в області протягом 4 років планують спрямувати 110 млн грн

25 листопада під час засідання сесії Харківської облради затвердили Обласну програму надання підтримки учасникам АТО та ООС для будівництва чи придбання житла в Харківській області на 2022 – 2025 рр.

Реалізація подібних обласних програм на Харківщині стартувала з грудня 2016 року. За даними директора Департаменту містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації Антона Коротковского, за 6 років реалізації програм на підтримку учасників АТО/ООС для придбання житла спрямували 76,1 млн грн з обласного бюджету, що дало змогу придбати житло 310 особам. Так, лише цього року 51 людина отримала квартиру, з них 18 осіб – за останнім списком, погодженим відповідною комісією.

«На сьогодні за остаточною чергою було погоджено 116 претендентів з 2200 заявок, – зазначив заступник голови ради Харківської обласної громадської організації «Спілка ветеранів АТО» Юрій Корсунов. – Уже 18 осіб за цим списком отримали житло. Ще 98 осіб залишаються погодженими претендентами, їх заявки буде опрацьовано наступного року. Усі ті, хто були записані, реалізують своє бажання або відмовляться, адже таке також буває з різних причин: у когось коштів немає або отримує житло за іншими державними програмами. Після цього буде знову збиратися комісія, й обиратимуться претенденти на наступний термін реалізації програми».

Розподіл коштів за обласною програмою відбувається наступним чином: 40% виділяється з обласного бюджету, а 60% становлять кошти учасників Програми.

«Критерії програми дають право учасникам АТО/ООС поліпшити свої житлові умови, якщо учасник АТО/ООС перебуває на квартирній черзі або є особою з інвалідністю внаслідок бойових дій на Сході України, або представляє багатодітну родину, то він іде поза чергою. За нашим списком з 116 осіб 92 є позачерговиками», – пояснив Юрій Корсунов.

Також буде рекомендовано сільським, селищним, міським територіальним громадам затвердити відповідні програми. На реалізацію Програми передбачено спрямувати з обласного бюджету 110 млн грн за весь період – з 2022 по 2025 рр.