Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область – у трійці лідерів України за кількістю проведених щеплень

Харківська область – у трійці лідерів України за кількістю проведених щеплень

12 листопада в ХОДА відбувся круглий стіл «Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні».

У заході взяв участь заступник голови ХОДА Михайло Черняк. А модератором зустрічі виступив виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію» Тимофій Бадіков.

«Під час організації цього проєкту ми зрозуміли, що створюємо місток між нами та регіоном. Так, разом із Міністерством охорони здоров’я та Всесвітньою організацією охорони здоров’я ми проводимо адвокаційні заходи на підтримку імунізації від COVID-19 у різних містах. Сьогодні хотілося б саме наголосити на пріоритетних групах: медичних працівниках і літніх людях», - сказав Тимофій Бадіков.

Михайло Черняк зазначив, що в області постійно розширюють мережу центрів масової вакцинації, а нещодавно відновили роботу пересувного центру імунізації.

«Єдиним дієвим захистом себе від важких наслідків захворюваності проти COVID-19 є лише вакцинація, - впевнений Михайло Черняк. - Будь-яка вакцина, яка сьогодні пропонується державою, є на території Харківської області. В останні тижні у нас дуже жваво йде вакцинальна кампанія. Ми є одними серед лідерів з вакцинації, й продовжуватимемо цю роботу».

Також заступник голови ХОДА додав, що поступово ставлення людей до вакцинації змінюється в бік довіри до цього процесу.

«Зараз ми спостерігаємо, як перелаштовується система охорони здоров’я, Так, ми повністю перепрофілюємо лікарні під коронавірус, відкриваємо додаткові відділення, а після зниження такої потреби повертаємося до своєї звичайної роботи в плановому режимі. Хочеться висловити подяку тим людям, які нині працюють з ковідними хворими та проводять щеплення – від них залежить наше здоров’я», – наголосив Михайло Черняк.

За інформацією аналітикині інформаційно-статистичної звітності щодо перебігу вакцинальної кампанії проти COVID-19 при МОЗ України Олександри Каркіщенко, Харківщина посідає 3 місце за кількістю проведених щеплень від початку кампанії в Україні.

«У світовому рейтингу за кількістю вакцинацій Україна займає 44-те місце. Але для кращої оцінки краще розглядати, зокрема, Харківську область за кількістю введених доз на 100 тисяч населення, де за цим показником Харківщина є в десятці лідерів. Окрім цього, Харківська область виконує свої плани з вакцинації на 57%. Цей показник вищий, ніж загальноукраїнський», - проінформувала Олександра Каркіщенко.

Також, за її даними, на Харківщині вже проведено майже півтора мільйона щеплень, понад 800 тисяч осіб отримали одну дозу, й майже 600 тисяч осіб щеплено 2 дозою.

«Інфраструктура вакцинації розвинена досить потужно, платформ для вакцинації є багато. Зокрема, найвищий показник у регіоні за тиждень сягав 23,5 тисячі щеплень. А от за останній тиждень бачимо, що в Харківській області зроблено до 20 тисяч щеплень, що теж дуже гарний показник. Тобто Харківська область цілком здатна виконувати планові показники», - зауважила аналітикиня.

Окрім збільшення темпів вакцинації в області директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Максим Хаустов відзначив, що знизилася кількість викликів «швидкої». До того ж, за його словами, на Харківщині в 3-х територіальних громадах уже вакциновано понад 50% дорослого населення.

«У Харківській області однією з лідерів у вакцинації громадян є Липецька громада. На Західній Україні всім у приклад ставлять Моршин, де вакцинована більшість населення. У нас такою є Липецька ТГ», - розповів Максим Хаустов.

Загалом госпітальна база в Харківській області на сьогодні становить 5079 ліжок, з яких зайнято хворими 3517 ліжок, що становить приблизно 69% від загальної кількості всіх ліжок.

«Серед усіх госпіталізованих пацієнтів на ковідних ліжках перебуває 134 вакциновані двома дозами. Цей відсоток у нас фактично не перевищував 4%. Зараз це 3,7 %», - повідомив Максим Хаустов.