Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Закачати воду до Краснопавлівського водосховища планують цього року

Закачати воду до Краснопавлівського водосховища планують цього року

Питання водообміну в Краснопавлівському водосховищі розглянула обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Краснопавлівське водосховище забезпечує водою 20% населення Харкова, Лозову та населені пункти Первомайського, Дергачівського та Харківського районів (у тому числі Пісочин, Високий, Солоницівку тощо). На даний момент наповненість водойми наближається до критичних позначок.

«Безумовно, ми дуже стурбовані цією ситуацією та звертаємось до керівництва каналу Дніпро – Донбас, щоб вони наповнили водосховище. З об'єктивних причин сьогодні зробити це неможливо через відсутність фінансування. Профінансувати такі роботи з обласного бюджету чи міського бюджету Харкова неможливо – через те, що це державне підприємство», - пояснив керівник ХОДА Олександр Скакун.

Водосховище – наливне, вода в нього надходить із Дніпра - каналом Дніпро – Донбас. За регламентом водообмін мають проводити двічі на рік – навесні та восени, нагадав гендиректор КП «Харківводоканал» Віталій Панов. Однак навесні 2021-го водоймище не поповнювали, а восени 2020-го ці роботи провели не в повному обсязі.

«Останнє поповнення водосховища здійснювалося наприкінці 2020 року – не в повному обсязі через несвоєчасне фінансування з державного бюджету було використано лише 39 млн грн із виділених 99. Подано води було майже вдвічі менше запланованого: 62,9 млн кубометрів зі 120. Також якість води не досягла запланованих показників», - наголосив Панов.

Олександр Скакун повідомив, що варіанти вирішення питання водообміну у Краснопавлівському водосховищі обговорили на спільній нараді із керівництвом каналу Дніпро-Донбас, КП «Харківводоканал», представниками керівництва Харкова та народними депутатами України. Керівництво каналу підтвердило готовність прокачати необхідний обсяг води до Краснопавлівського водосховища у 2021 році. Для цього необхідно оперативно отримати фінансування із держбюджету.

«Сьогоднішнім рішенням КТЕБ та НС ми визнаємо цю ситуацію загрозою надзвичайної ситуації регіонального рівня. Це перша важлива позиція. Доручаємо Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОДА підготувати звернення до Державної комісії з питань ТЕБ ​​та НС щодо негайного розгляду вищезазначеного питання та виділення Держводагентству України коштів з резервного фонду Державного бюджету в розмірі 32,5 млн грн для подачі води до Краснопавлівського водосховища в обсязі 16 млн кубометрів», - повідомив Олександр Скакун.

Він також наголосив, що рішення харківської регіональної комісії на національному рівні підтримають народні депутати.

«Народні депутати Вікторія Кінзбурська, Євген Пивоваров та Олег Бондаренко обіцяють супроводити наше рішення в Києві у всіх міністерствах, які мають до цього відношення, та в Кабінеті міністрів», - сказав керівник області.