Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні презентували інформаційну кампанію «Для дітей суспільство без бар’єрів»

В Україні презентували інформаційну кампанію «Для дітей суспільство без бар’єрів»

Під час презентації обговорили питання напрямку інформаційної кампанії, ключові її завдання щодо розбудови інклюзивного, безбар’єрного суспільства та створення належних умов для розвитку дитини.

«Багато повноважень, зокрема надання базових соціальних послуг, покладено на громаду. І тут питання керівника громади, він має розуміти, що в громаді мають бути фахівці з соціальної роботи. Коли керівник громади буде у цьому зацікавленим і чітко знати про кожну дитину та її потребу, буде розвиватися і інклюзивне навчання», - зазначив заступник Міністра соціальної політики Борис Лебедцов.

Заступник Міністра соціальної політики докладно розповів про соціальні послуги, які можуть отримувати діти з інвалідністю та їх сім’ї для поліпшення якості життя, зокрема, денний догляд, послугу тимчасового відпочинку для батьків або осіб, які їх замінюють, послугу супроводу під час інклюзивного навчання.

«Ми розробили проєкт стандарту послуги супроводу під час інклюзивного навчання, спільно з Міністерством освіти і науки провели його апробацію в пілотних регіонах. Наразі цей проєкт доопрацьовується», – підкреслив Борис Лебедцов.

Також Міністерство соціальної політики веде активну діяльність щодо впровадження послуги раннього втручання. Це міждисциплінарна послуга для сімей з дітьми віком до 4-х років, які мають порушення розвитку або є ризик таких порушень.

Міністерство активно працює над тим, щоб у кожній громаді діти з інвалідністю та їх сім’ї, мали доступ до базових соціальних послуг. Для мотивації та підтримки громад, був запроваджений пілотний проєкт «Розвиток соціальних послуг». У межах виконання цього проєкту Міністерство спрямовує громадам кошти державного бюджету для розвитку і оплати базових соціальних послуг.

«Діяльність міністерства спрямована на створення цілісної системи соціальної підтримки сімей з дітьми, коли з моменту народження  дитини, яка має порушення  розвитку, вирішується питання супроводу родини та забезпечення її необхідними послугами упродовж життя дитини», - підсумував заступник Міністра соціальної політики.