Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина отримала 4000 доз інноваційних ліків від СOVID-19

Харківщина отримала 4000 доз інноваційних ліків від СOVID-19

Ліки були передані нашій країні США як гуманітарна допомога за сприяння посольства України в США, Президента України Володимира Зеленського та Міністерства охорони здоров’я України.

1 жовтня завдяки БО «Благодійний фонд Євгена Пивоварова» гуманітарний вантаж було доставлено до Харківської обласної інфекційної клінічної лікарні.

Як зазначила директорка БО Анастасія Пивоварова, ліки, які було передано американською стороною – це препарати Bamlanivimab і Etesevimab. Загалом в Україну доставили 60 тисяч доз цих препаратів, вартістю 20 млн доларів США. 

Це сучасна нова розробка, ліки блокують потрапляння вірусу в клітини. Препарат застосовується при захворюванні на коронавірус і зменшує вірусне навантаження. 

Як наголошує директор Харківської обласної інфекційної клінічної лікарні Павло Нартов, препарат призначається на амбулаторному етапі хворим з легким і середньо-тяжким перебігом. Його дозволено вживати і вагітним.  

«Ці лікарські засоби ми можемо призначати уже з перших днів зараження, адже їхня дія така сама як і у антитіл людини, яка захворіла на СOVID-19. Препарат призначений людям із іншими патологіями, як-от: гіпертонічна хвороба тощо й зменшує ризики від ускладнень», - сказав Павло Нартов.

Також він зазначив, що препарат новий, тому його використання буде під чітким наглядом фахівців.

Подальшим розподілом гуманітарних ліків буде займатися Департамент охорони здоров’я ХОДА.