Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина отримала кошти для закупівлі ноутбуків учителям

Харківщина отримала кошти для закупівлі ноутбуків учителям

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 року № 403 для області передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 року № 403 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками під час навчального процесу у закладах загальної середньої освіти» для області передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на:

- придбання ноутбуків для педагогічних працівників комунальних закладів загальної середньої освіти та їх філій для організації дистанційного навчання, інших форм здобуття загальної середньої освіти з використанням технологій дистанційного навчання – 58 653,0 тис. грн (видатки розвитку).

- придбання засобів захисту, необхідних для організації протиепідемічних заходів під час проведення основної та додаткової сесій зовнішнього незалежного оцінювання у 2021 році 1 259,6 тис. грн (видатки споживання).

Пунктом 5 Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками під час навчального процесу у закладах загальної середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 року № 403 зазначено, що обласні державні адміністрації здійснюють придбання ноутбуків та засобів захисту шляхом централізованої закупівлі, тому бюджетам об’єднаних територіальних громад зазначена державна субвенція не розподіляється.

Використання субвенції на придбання ноутбуків для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти здійснюється на засадах співфінансування:

для бюджетів міських територіальних громад, чисельність населення яких станом на 1 січня 2020 р. становила понад 40 000 осіб: не більш як 70 відсотків — за рахунок субвенції та не менш як 30 відсотків — за рахунок коштів місцевих бюджетів;

для бюджетів міських територіальних громад, чисельність населення яких станом на 1 січня 2020 р. становила менш як 40 000 осіб, селищних територіальних громад, сільських територіальних громад: не більш як 90 відсотків — за рахунок субвенції та не менш як 10 відсотків — за рахунок коштів місцевих бюджетів.

23 вересня поточного року рішенням сесії обласної ради прийнято міжбюджетні трансферти від місцевих бюджетів для забезпечення умов співфінансування на загальну суму 15048,0 тис. грн.

Наразі проводяться тендерні процедури. Буде закуплено 3721 ноутбук.

Заступник директора Департаменту науки і освіти ХОДА Володимир Ігнатьєв наголосив, що закупівля ноутбуків – це друга складова. Так, завдяки державній субвенції у травні закуповувалися засоби індивідуального захисту та дезінфекції для пунктів ЗНО.

Зокрема, придбані ноутбуки будуть закріплені за навчальними кабінетами відповідних закладів загальної середньої освіти та використовуватимуться виключно для організації освітнього процесу у ЗЗСО. У разі встановлення заборони на відвідування закладів освіти її здобувачами ноутбуки на період дії такої заборони можуть надаватися у користування педагогічним працівникам з метою належної організації дистанційного освітнього процесу.