Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Алеї Слави 18-го кладовища у Харкові вшанували пам'ять загиблих захисників України

На Алеї Слави 18-го кладовища у Харкові вшанували пам'ять загиблих захисників України

Траурний захід відбувся 29 серпня, у День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Сьогодні у всій області проходять заходи з вшанування пам’яті загиблих воїнів. Уранці в Харкові поклали квіти до монумента захисникам України, а після цього пам'ятний захід відбувся на Алеї Слави на 18-му міському кладовищі.

У меморіальному заході взяли участь заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, представники міської та обласної влади, члени сімей загиблих воїнів, народні депутати України, представники структурних підрозділів обладміністрації, дипломатичних установ, розташованих на території Харківської області, Харківського гарнізону, духовенства, об’єднань громадян, волонтери.

Михайло Черняк під час звернення до присутніх подякував волонтерам та небайдужій громадськості, які опікуються родинами воїнів АТО/ООС.

«Ми сьогодні проводимо вже другий захід зі вшанування пам’яті загиблих. Продовжую слова, які сказав сьогодні очільник області Олександр Скакун: ми не маємо жодного морального права зрадити те, заради чого найкращі представники нашого народу віддали своє життя в цій війні. Хочу вас запевнити, що сьогодні обласна влада не зрадить жодній національній ідеї. Це боротьба за нашу незалежність, боротьба за нашу цілісність, боротьба за те, щоб наша держава була успішною і єдиною», - зазначив Михайло Черняк.

Він додав, що нині на Харківщині є понад 18 тисяч учасників АТО/ООС, які мають посвідчення учасника бойових дій.

Тетяна Єгорова-Луценко наголосила, що 29 серпня вшановують загиблих, але пам’ятати про них треба постійно.

«Хочеться подякувати і вклонитися низько матерям захисників за те, що виховали таких сильних, мужніх героїв, які захищають країну в такі важкі для неї часи. Ми дуже чекаємо на те, що в нашій державі настане мир, і ми не будемо більше відправляти дітей на війну», - сказала голова Харківської облради.

Мати загиблого воїна Тетяна Беляєва прийшла вшанувати пам'ять свого сина Івана, який був старшим солдатом у 54-му окремому розвідувальному батальйоні.

«Мій син у 2015 році був на Майдані, потім навчався у Львові. А в 2017 році підписав контракт і пішов на схід. 1 вересня 2018 року загинув. Ми його всі пам’ятаємо, любимо, всі друзі. Вирішили сьогодні, в День захисника України, його навідати», - поділилася Тетяна Беляєва.

29 серпня вшанувати пам'ять онука Володимира Марченкова прийшов його дідусь Анатолій Головко.

«Онук був добрий, лагідний. Тепер залишилася лише пам'ять. Він пішов добровольцем. Служив за контрактом 3 роки і йому залишалося буквально два місяці до його закінчення. Але у 2019 році він загинув. Його друзі пішли добровольцями у 2016, і він не зміг залишатися осторонь», - згадує Анатолій Головко.

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятника на Алеї Слави та вшанували пам'ять загиблих пострілами. Також провели хвилину мовчання.

Більше фото.