Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський політех отримає кошти на модернізацію та підвищення енергоефективності закладу

Харківський політех отримає кошти на модернізацію та підвищення енергоефективності закладу

26 липня відбулося підписання контрактів у межах реалізації проєкту «Вища освіта в Україні» щодо комплексного енергоефективного оновлення будівель шести українських університетів.

Проєкт реалізовано за підтримки Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) обсягом 49 млн євро та гранту Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) на суму 10 млн євро.

«Сьогодні ми зробили ще один важливий крок на шляху до створення сучасних та комфортних умов освітнього процесу. Завдяки співпраці з Європейським інвестиційним банком та за підтримки Європейського Союзу Міністерство освіти і науки України розпочинає комплексну модернізацію інфраструктури закладів вищої освіти. Це дозволить покращити навчальні, робочі та санітарно-гігієнічні умови в університетах, підвищити якість освітнього процесу, розширити можливості для академічної та наукової діяльності, скоротити експлуатаційні витрати і досягти суттєвої економії ресурсів», – наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Контракти з компанією Gopa Infra (Німеччина), яку обрано Консультантом з проєктування та нагляду в межах реалізації проєкту, підписані шістьма закладами вищої освіти з Чернігова, Харкова, Львова, Полтави, Сум та Вінниці, які беруть активну участь у першому етапі проєкту «Вища освіта України», щоб оновити свої навчальні й науково-дослідні будівлі та гуртожитки. Серед підписантів - Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут».

До цих шести університетів невдовзі приєднаються ще вісім закладів, які на конкурсній основі вибороли право взяти участь у другому етапі проєкту.

Загалом Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) інвестує 120 млн євро у комплексну термомодернізацію українських університетів у межах проєкту «Вища освіта України», що є складовою спільної підтримки, яку ЄІБ та ЄС надають Україні у сфері енергоефективності. Крім того, додатково залучено грант Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) на суму 10 млн євро. Проєкт також співфінансується Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) на суму 30 млн євро. Загалом у двох етапах проєкту візьмуть участь 19 університетів, 14 з яких фінансуватиме ЄІБ, а 5 – НЕФКО.

Теги