Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цьогоріч планують забезпечити ноутбуками понад 60 тисяч українських учителів

Цьогоріч планують забезпечити ноутбуками понад 60 тисяч українських учителів

Це передбачено у держбюджеті – 2021.

Так, додаткове фінансування - 1 млрд грн – виділено на боротьбу з COVID-19 та його наслідками під час освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти. Зокрема, 980 млн грн передбачено саме на придбання ноутбуків.

«Пандемія змінила освітній процес - уроки з класів перейшли в зум-конференції. Однак, на жаль, не у всіх учителів була технічна можливість навчати дітей у такому форматі», - зазначають у Міністерстві освіти та науки України.

«Уже цього року ми забезпечимо понад 60 тисяч учителів якісною технікою. Ця ініціатива зараз - одна з пріоритетних, над якою ми працюємо спільно з МОН. Продовжуємо цифровізувати освітню сферу. Наша мета - зробити так, щоб у кожного вчителя був власний персональний комп’ютер, доступ до швидкісного інтернету та ще більше можливостей для навчання дітей», - розповів Віцепрем'єр-міністр - Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У наказі МОН прописані вимоги до техніки. Це гарантія того, що комп’ютери будуть високої якості. З урахуванням співфінансування та очікуваної вартості ноутбука у 20 тис. грн планується закупівля понад 60 тис. ноутбуків за цією субвенцією. Така вартість розрахована за результатами консультацій з вендорами та після аналізу ринку.

«Усі ініціативи, які ми реалізуємо в діджиталізації освіти, спрямовані на організацію належного освітнього процесу в умовах пандемії. Важливо, щоб учителі мали змогу користуватися сучасними гаджетами у своїй повсякденній роботі. Наразі очікуємо від областей злагодженої роботи з організації закупівельних процедур, щоб учителі швидше отримали ноутбуки. Для цього МОН та Мінцифри підготували лист-роз’яснення для областей, де чітко описано, як реалізувати цю субвенцію», - наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Також у квітні була ухвалена постанова, в якій визначені порядок і умови розподілу субвенції. Використати субвенцію можна буде на засадах співфінансування:

- 70% - коштом субвенції, 30% - коштом місцевих бюджетів для м. Києва, обласних бюджетів та бюджетів територіальних громад, де населення становить понад 40 тис. осіб;

- 90% - коштом субвенції, 10% - коштом місцевих бюджетів для міських територіальних громад, де чисельність населення становить менш ніж 40 тис. осіб;

- 95% - коштом субвенції, 5% - коштом місцевих бюджетів для сіл, селищ, гірських населених пунктів та міст на лінії зіткнення.

Комп’ютери закуплять на 24 області та м. Київ. Процес можна буде відстежувати за допомогою спеціального дашборду.