Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині жінок навчать швацтва та розкажуть, як відкрити власне виробництво

На Харківщині жінок навчать швацтва та розкажуть, як відкрити власне виробництво

Презентація можливостей проєкту «Підтримка економічного процвітання жінок та внутрішньо переміщених осіб в Україні «SEW Ukraine» відбулась 16 червня в Харкові.

Цей проєкт реалізуватиметься в Харківській, Київській та Дніпропетровській областях упродовж 5 років. За цей час планують навчити професіональних навичок швацтва 2 тис. жінок та допомогти у відкритті чи розвитку 200 мініпідприємств. Проєкт реалізується спільно українською та канадською організаціями за підтримки Уряду Канади. На Харківщині проєкт реалізують за сприяння Харківської обласної державної адміністрації.

Як зазначив директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської ОДА Петро Лашин, облдержадміністрація вже вкотре є майданчиком, який збирає зацікавлені в діалозі сторони. Так, на зустріч з керівниками проєкту «Підтримка економічного процвітання жінок та внутрішньо переміщених осіб в Україні «SEW Ukraine» були запрошені представники кластеру легкої промисловості та дизайну, серед яких - чимало керівників швацьких виробництв, представники громадських організацій та закладів вищої освіти.

«Ми повністю підтримуємо ініціативи, які впровадять в області керівники цього проєкту, адже у нас спільна мета – розвиток економіки регіону, створення нових робочих місць, підтримка та розвиток малого підприємництва й, як результат, забезпечення добробуту наших громадян. Особливо приємно, що в цьому проєкті є гендерна складова, а також він допоможе заробити на життя чи розпочати власну справу внутрішньо переміщеним особам й жінкам, які опинилися в скрутній ситуації», - сказав на початку зустрічі Петро Лашин.

За його словами, перші конкретні кроки з реалізації проєкту в області вже зроблено. Зокрема, нещодавно на базі центру професійно-технічної освіти, який працює в Дергачах, спільно з обласним центром зайнятості було відкрито клас для навчання швацтва. Його було обладнано сучасною технікою, за словами координаторів проєкту, за потреби, вони можуть створити необхідну кількість пересувних класів для навчання в інших районах. 

Як зазначив керівник БО «Всеукраїнський благодійний фонд «ГОРЄНІЄ» Денис Гречко, проєкт буде сприяти не тільки навчанню жінок роботі із сучасним обладнанням, а й дасть їм можливість відкрити власну справу. Для цього організатори навчать охочих азів маркетингу та управління персоналом, створення бізнес-стратегій тощо. Також у межах проєкту будуть створені 6 кооперативів, орієнтованих на виробництво та збут продукції. Додатково допомогти розвитку мініпідприємств дозволять кредити. Всього планують надати 100 мікрокредитів у розмірі сто тисяч гривень кожний.     

Довідка. Проєкт «Підтримка економічного розвитку жінок та внутрішньо переміщених осіб в Україні» (SEW Ukraine) упроваджується Канадською фундацією кооперативного розвитку (CDF Canada) у партнерстві з БО «Всеукраїнський благодійний фонд «ГОРЄНІЄ» та за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.