Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні запроваджено щорічний моніторинг безбар’єрності об’єктів та послуг

В Україні запроваджено щорічний моніторинг безбар’єрності об’єктів та послуг

Відповідну постанову, розроблену Мінрегіоном, схвалено на засіданні уряду 26 травня.

«Об’єктивний моніторинг реального стану речей – це один з важливих елементів усунення фізичних бар’єрів у нашій державі. Затверджений урядом порядок допоможе вчасно виявляти недоліки у процесі розбудови безперешкодного середовища, оцінювати ступінь безбар’єрності тих чи інших об’єктів. Це надважливо, адже йдеться про створення безбар’єрного простору в наших регіонах для кожного, зокрема, й для людей з інвалідністю, літніх людей, батьків з дитячими візочками», – наголосив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Згідно з постановою, моніторинг ступеня безбар’єрності проводитиметься щорічно. Мінрегіон визначатиме до 1 червня типи об’єктів, що підлягають оцінюванню, та розміщуватиме цю інформацію на офіційному вебсайті міністерства.

Проводитимуть обстеження та оцінку ступеня безбар’єрності структурні підрозділи з питань містобудування та архітектури обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, місцеві органи з питань містобудування та архітектури, управителі об’єктів. До участі в оцінці ступеня безбар’єрності можуть залучатися представники громадськості.

За результатами моніторингу Мінрегіон формуватиме рейтинг обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Нагадаємо, у травні Мінрегіон розпочинає розробку Плану заходів з реалізації Нацстратегії безбар’єрності. Розроблення проєкту Плану заходів з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на 2021-2022 роки координує Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Експертний консорціум, який сформували Центр економічного відновлення, ІСАР Єднання та ГО «Безбар’єрність», надає аналітичну та технічну підтримку міжвідомчій робочій групі при Кабінеті міністрів для розроблення Плану заходів з реалізації Нацстратегії безбар’єрності.

Довідка. Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні була розроблена за ініціативи Першої леді Олени Зеленської та на виконання указу Президента України від 3 грудня 2020 року «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні».