Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрилася виставка «30 років Вишеградської співпраці»

У Харкові відкрилася виставка «30 років Вишеградської співпраці»

У відкритті виставки, приуроченої до Дня Європи, взяв участь заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха.

Виставку відкрили у  Центральному парку культури і відпочинку ім. М. Горького міста Харкова. У заході взяли участь Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Пьотр Стаханчик, керівництво обласної та міської рад, представники громадськості.

Роман Семенуха привітав учасників заходу від імені голови Харківської ОДА Айни Тимчук.

«Успіх Вишеградської четвірки, об’єднання країн центральної Європи Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини - це не просто приклад для України, а джерело натхнення в нашому прагненні стати частиною європейської та північноатлантичної сім’ї. Щира вдячність Генеральному консулу Республіки Польща у Харкові Пьотру Стаханчику за ту невтомну підтримку, яку ми отримуємо від цієї країни. Чимало спільних проєктів сьогодні реалізовується між Україною та Польщею, містами побратимами, а далі - обмін досвідом, мотивацією та ресурсами заради успіху, що не має кордонів», - зазначив Роман Семенуха.

Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Пьотр Стаханчик повідомив, що 30 років тому ця група була створена як союз спочатку трьох, а потім чотирьох країн. Їхньою метою було прагнення до європейської інтеграції, зміцнення військового, економічного та енергетичного співробітництва.

«Сьогодні Вишеградська група служить зміцненню голосів країн Центральної Європи в Європейському Союзі і стабільності в цьому регіоні. Країни, що входять до групи, сприймають її історію як доказ того, що регіональне співробітництво може надати істотну підтримку в процеси інтеграції до структур Євросоюзу. А сьогоднішня виставка показує, що ми пережили і чого досягли разом із нашими друзями», - зазначив консул.

Під час відкриття виставки на центральній сцені парку виступили учні Польської школи при Товаристві польської культури в Харкові «Полонія Харкова», а також пройшла тематична вікторина з нагоди Дня Європи.              

Довідка. Вишеградська група (також відома як Вишеградська четвірка, або V4) була заснована як союз спочатку трьох, а потім чотирьох країн Центральної Європи - Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини - з метою налагодження співпраці у багатьох галузях в рамках загальноєвропейської інтеграції. Метою діяльності Вишеградської групи є зміцнення стабільності та добробуту в Центральній Європі, в тому числі в аспекті співпраці з країнами Східного партнерства.