Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Обдарованим учням виплачуватимуть стипендії та премії Президента України

Обдарованим учням виплачуватимуть стипендії та премії Президента України

14 квітня уряд ухвалив відповідну постанову.

Нею затверджено:

- Порядок призначення та виплати стипендій Президента України учасникам зовнішнього незалежного оцінювання, які отримали найвищі результати;

- Порядок призначення та виплати премій Президента України для переможців всеукраїнських і міжнародних учнівських олімпіад з навчальних предметів.

Стипендії за найвищі результати ЗНО призначатимуться щороку не більш ніж 270-м учасникам тестування, які:

- здобули повну загальну середню освіту в поточному році, 

- отримали найбільшу загальну суму балів за результатами ЗНО з усіх навчальних предметів, визначених для обов’язкового складання у поточному навчальному році, 

- зараховані до закладів вищої освіти України і постійно проживають в Україні.

Стипендії виплачуватимуться протягом календарного року з 1 вересня щомісяця у розмірі 10 тисяч гривень. Особи, яким призначено стипендію, зберігають право на отримання інших стипендій. 

Премії Президента України для переможців всеукраїнських і міжнародних олімпіад з навчальних предметів призначатимуться з метою відзначення та державної підтримки учнів.

Щороку наказом МОН призначатиметься не більш ніж:

- 85 премій для переможців всеукраїнських олімпіад;

- 40 премій для переможців міжнародних олімпіад.

Претендентами на призначення премій для переможців всеукраїнських олімпіад є особи, які за результатами IV етапу всеукраїнських учнівських олімпіад з відповідних навчальних предметів у відповідних класах отримали найбільшу кількість балів. 

Претендентами на призначення премій для переможців міжнародних олімпіад є особи, які у складі команд для участі в міжнародних учнівських олімпіадах з відповідних навчальних предметів, затверджених наказом МОН, стали переможцями таких олімпіад.

Премії для переможців всеукраїнських і міжнародних олімпіад призначатимуться за умови, що особи здобувають освіту в закладах освіти України і постійно проживають в Україні.

Премії виплачуватимуться одноразово в розмірі:

- для переможців всеукраїнських олімпіад – 20 000 гривень;

- для переможців міжнародних олімпіад – 100 000 гривень.

Постанову ухвалено на виконання Указу Президента України від 28 січня 2021 року № 27/2021 «Про стипендії, премії та гранти Президента України у сфері освіти».